Απάντηση στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Real News έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του πρώην υπουργού, δεν διαψεύδεται η πληροφορία ότι τα χρήματα δεν έχουν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες», ωστόσο ο Γκ. Χαρδούβελης αναφέρει πως είναι φορολογημένα και ότι έχουν εξαχθεί με νόμιμο τρόπο από τη χώρα.

Το δημοσίευμα της Real News επικαλείται έγγραφο-φωτιά του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη προς τη Βουλή τον Ιανουάριο, βάσει του οποίου ζητούσε έρευνα στο «πόθεν έσχες» του Γκ. Χαρδούβελη.

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
«Σε σχέση με την υποτιθέμενη παράλειψη υποβολής δήλωσης ‘πόθεν έσχες’ εκ μέρους μου, την οποία πληροφορούμαι από τον Τύπο, δηλώνω τα κάτωθι:

Ads

Α) Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου.

Β) Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση ‘Πόθεν Έσχες’ του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών. 

Γ) Τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο, κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες.  

Δ) Τέλος, τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR)».

Διαβάστε επίσης:

Real News: Ο Χαρδούβελης έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό

ΣΥΡΙΖΑ για Χαρδούβελη: Εκτεθειμένος ο πρώην υπουργός και όσοι του έδωσαν εξουσία