Στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες βουλευτές, οδηγήθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσε για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τη διάθεση σε εγκληματική οργάνωση.

Ads

Είναι ο ένατος βουλευτής της Χρυσής Αυγής που προφυλακίστηκε. Με την προφυλάκιση Κασιδιάρη φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της έρευνας της Δικαιοσύνης για τη ΧΑ που διήρκεσε 10 μήνες, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Ο χρυσαυγίτης βουλευτης κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα και υποστήριξε μιλώντας στις ανακρίτριες ότι η δίωξή του είναι πολιτική. Το μεσημέρι, περίπου 50 άτομα συγκεντρωμένα έξω από το Εφετείο φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ηλ. Κασιδιάρη, κυρίως το «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Νωρίτερα, όταν έφτασε στο Εφετείο  λίγο πριν από τις 10.00 ο Κασιδιάρης μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η συμπληρωματική δίωξη που του ασκήθηκε αφορά δύο καραμπίνες, τις οποίες κατείχε νόμιμα. Έκανε εκ νέου λόγο για «πολιτική δίωξη» ενώ σημείωσε ότι μιλά στους δημοσιογράφους γιατί δεν ξέρει «τι θα γίνει μετά». Ο Κασιδιάρης προσήλθε με συνήγορο τον Ν. Αντωνιάδη, εκ των δικηγόρων του αρχηγού του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ μέχρι τώρα την υπεράσπιση του είχε ο δικηγόρος Π. Σαράκης.

Ads

Το σκεπτικό της απόφασης

Η «βιαιότητα του χαρακτήρα του», η παράνομη μετατροπή των δυο κυνηγετικών όπλων σε πυροβόλα και ο ρόλος του «ως εκπαιδευτή» στη δομημένη στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ήταν οι κύριοι λόγοι που βάρυναν στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την προφυλάκιση του Ηλ. Κασιδιάρη.
Τόσο οι εφέτες ανακρίτριες τη υπόθεσης Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος έκριναν ότι ο χρυσαυγίτης βουλευτής πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ως ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση που αναφέρεται στο κατηγορητήριο για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλκατοχής, που νωρίτερα σήμερα κλήθηκε να αντικρούσει ο Κασιδιάρης: «Κατείχες λειτουργικά πυροβόλα όπλα χωρίς να διαθέτεις την κατά το νόμο απαιτούμενη άδεια».

Οι ανακρίτριες της υπόθεσης, παρά τον ισχυρισμό του Κασιδιάρη πως τα επίμαχα όπλα ήταν δύο νόμιμες καραμπίνες, αναφέρουν πως ο ίδιος έχει «μετασκευάσει και τροποποιήσει» τα δύο όπλα «κατά τρόπο ώστε να χαρακτηρίζονται πυροβόλα». Παράλληλα, οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν πως βουλευτής της ΧΑ κατείχε τα όπλα «με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης αποδεχόμενος τους σκοπούς της «ήτοι της εξόντωσης των στοχοποιημένων από αυτήν “πολιτικών και φυλετικών της εχθρών”».

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό για την προφυλάκιση του Ηλ. Κασιδιάρη, οι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται σε βίαια περιστατικά όπου εμπλέκεται ο βουλευτής, με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή επίθεσής του, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που είχε γίνει στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης πρωινής εκπομπής.

Γίνεται επίσης επίκληση στο σκεπτικό της ανάκρισης και σε φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία όπου ο κατηγορούμενος είτε πυροβολεί είτε «ποζάρει» με όπλα. Οι δικαστικοί λειτουργοί επικεντρώνονται επίσης  στη δομή της οργάνωσης και στον ρόλο που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή νέων μελών. Βάσει κυρίως των στοιχείων αυτών ανακρίτριες και εισαγγελέας θεώρησαν πως ο κατηγορούμενος «πιθανολογείται» ότι θα διαπράξει νέα αδικήματα.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο βουλευτής της ΧΑ Νίκος Μίχος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου το Συμβούλιο Εφετών αποφανθεί για την προφυλάκισή του ή μη, μετά τη διαφωνία για την ποινική του μεταχείριση μεταξύ των ανακριτριών και του εισαγγελέα.