Στο Συνέδριο του Ποταμιού που ξεκινά το απόγευμα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου θα συναντηθούν όλες οι φυλές του ενδιάμεσου χώρου. Ο Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο απερχόμενος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Δανέλλης και η Α. Λυμπεράκη της Δράσης αναμένεται να ακούσουν το όνομά τους ως μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Το ίδιο ισχύει και για μέλη της Κίνησης των 58 όπως ο Σπ. Γκορίτσας και ο Απ. Δοξιάδης. Στο ακροατήριο θα βρεθούν ως παρατηρητές και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως ο Σπύρος Λυκούδης που δεν δέχθηκαν όμως ακόμη να συνεργαστούν με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ads

 
Είναι σαφές ότι το Ποτάμι προχωράει στη διεύρυνσή του και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο με την Ελιά=ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση της «μεγάλης Κεντροαριστεράς». Είναιγι’ αυτό τον λόγο που ο ο πρωτεργάτης στη δημιουργία της Ελιάς Νίκος Μπίστης  εγκάλεσε μέσω facebook τον Στ. Θεοδωράκης για «μανιχαϊστική προσέγγιση», επειδή προβάλλει συνεχώς το «νέο και το άσπιλο» του Ποταμιού καταγγέλλοντας συλλήβδην τον παλιό πολιτικό κόσμο. Ωστόσο, στην πράξη φαίνεται ότι ο Στ. Θεοδωράκης προσκαλεί πλέον πολιτικούς με κομματικό παρελθόν κάνοντας όμως σκληρό face control.
 
Εξάλλου, η έννοια του διαλόγου με την Ελιά – ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι σχετική αφού το έδαφος πάνω στο οποίο πατούν είναι σαν κινούμενη άμμος. Η ΔΗΜΑΡ κινείται σε τροχιά διάσπασης. Ο Σπ. Λυκούδης δεν θα πάει στο συνέδριο του φθινοπώρου και χθες έκανε ομιλία στον Βόλο μιλώντας για την ανάγκη μιας μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Τα μέλη της  τάσης της ΔΗΜΑΡ της οποίας ηγείται ο πρώην γραμματέας και βουλευτής Επικρατείας βρίσκονται σε φάση αποδρομής και αυτό αργά ή γρήγορα θα επισημοποιηθεί. Μεταξύ της πλειοψηφίας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τον στρατηγικό προσανατολισμό προς μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την αμφιθυμία οφείλεται το γεγονός ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ δεν παρέστη στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ.
 
Από την πλευρά της η Ελιά αποτελεί ήδη παρελθόν. Ο βασικός εταίρος του συμμαχικού σχήματος Ανδρέας Λοβέρδος με το που έγινε υπουργός προκάλεσε την οργή πολλών συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι κάνει εκλογικό παιχνίδι λαϊκίζοντας. Ο άλλος εταίρος, ο επικεφαλής της Δυναμικής Ελλάδας, Ηλίας Μόσιαλος είναι άφαντος, ενώ η πολυδιαφημισμένη Πρωτοβουλία των 58 εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας τα νέα πολιτικά δεδομένα και ασκώντας – για πρώτη της φορά – κριτική στην κυβέρνηση. Μπορεί οι 58 να είναι πια πολύ λιγότεροι και επομένως να έχει αποδυναμωθεί η παρεμβατικότητά τους, επειδή όμως ό,τι έχει απομείνει ανήκει στην εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά, έχει όσο να ναι τη σημασία της η αποστασιοποίησή τους από τη συγκυβέρνηση.

Οι δέκα βουλευτές, το τσίπουρο και η ελιά 
 
Στο μεταξύ άλλη μια «κεντροαριστερή συνάντηση» βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με Τα Νέα δέκα βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραϊτης, Νίκος Σηφουνάκης, Συμεών Κεδίκογλου, Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα, Κώστας Τριαντάφυλλος, Γιώργος Κυρίτσης) συναντήθηκαν σε σε εστιατόριο του Κολωνακίου με το συμβολικό όνομα, «Τσίπουρο και ελιά».
 
Οι δέκα διαφωνούν με τον τρόπο που η ηγεσία του εκάστοτε κόμματος χειρίζεται το ζήτημα της διεύρυνσης της δημοκρατικής παράταξης. Ήδη φέρεται να έχει κατατεθεί η πρόταση να υπάρξει ένα κοινό κείμενο των 10 βουλευτών που πάντως δεν φαίνεται να προκρίνεται ενώ υπάρχει και η ιδέα για τη συγκρότηση ενός πολιτικού ομίλου που θα έχει ως αναφορά τον χώρο της ριζοσπαστικής δημοκρατικής παράταξης.

Come back Παπανδρέου
 
Και μέσα σε όλα κάνει δυναμικό come back ο Γιώργος Παπανδρέου αναβιώνοντας το Συμπόσιο της Σύμης μέσα στον Ιούλιο. Κάποτε μαζεύονταν εκεί σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου, η κρίση έφερε το τέλος του που όμως αποδεικνύεται προσωρινό. Ο πρώην πρωθυπουργός με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει επίδειξη επιρροής και αυτό προφανώς καταγράφεται με ανησυχία από τη Χαριλάου Τρικούπη που δεν ξέρει στην πραγματικότητα αν θα γίνει το συνέδριο για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης που εξήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος για το φθινόπωρο. Μπορεί πριν να έχει γίνει συνέδριο του σκέτου ΠΑΣΟΚ και να τελειώσουν όλα εκεί.

Ads