«Δεν σας προσκαλέσαμε για μία απλή διαβούλευση πάνω στο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον της ΔΕΗ, την προοπτική της ενεργειακής αυτοδυναμίας της χώρας, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Αυτό που επιχειρούμε σήμερα είναι να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση σε έναν ελάχιστο στόχο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος στο ξενοδοχείο Τιτάνια, με σκοπό την δημιουργία ενός «παλαϊκού μετώπου κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ», που όμως θα αποτυπώσει και την εικόνα των εν δυνάμει συμμαχιών του κόμματος. Για την πώληση της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ σε δήμοσιο έλεγχο, σε μια μία ενιαία επιχείρηση».

Ads

Θετικά στο προσκλητήριο έχουν ανταποκριθεί Ανεξάρτητοι Έλληνες και Οικολόγοι Πράσινοι, όπως επίσης και πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές. Θετικά διάκειται και η ΔΗΜΑΡ, που όμως αποφάσισε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να απορρίψει την πρόσκληση γιατί όπως δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη στο Tvxs «δεν ήταν ξεκάθαροι οι όροι της», όπως για παράδειγμα οι αποδέκτες της. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρίσταντο ανάμεσα σε άλλους η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μάκρη, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Νίκος Φωτόπουλος, ο κ. Καλφαγιάννης, η Λούκα Κατσέλη, ο κ. Μαρκάτος, ο κ. Κοκκινοβασίλης, ο Στέφανος Μπαγιώργος, ο Αντρέας Νεφελούδης και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Διαβάστε αναλυτικά: Η «μικρή ΔΕΗ» ανοίγει τον δρόμο για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι ορισμένες φορές που η ίδια η ζωή βάζει επιτακτικά τα διλήμματα και δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Εδώ ταιριάζει απόλυτα το εκπληκτικό τραγούδι της δεκαετίας του 30: Which side are you on, (Με ποια μεριά είσαι)», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι πλέον στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής συγκρούονται δυο κόσμοι – η διεθνής επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ελίτ και η πραγματική κοινωνία και οικονομία.

Ads

«Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι. Με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία. Με τη λιτότητα ή την ανάπτυξη. Με την δημοκρατία ή με τον αυταρχισμό. Με την βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση», τόνισε. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έκλεισε την Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομοθετικό έργο όμως υπήρξε «καταιγισμός νομοσχεδίων. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Με την πολυτέλεια αντικατάστασης πιθανών διαφωνούντων».

Εξήγησε ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι γιατί επιλέγει να υπερασπιστεί την δημόσια σφαίρα που θα «οικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά» και θα τα επιστρέφει στην κοινωνία. «Εμείς υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε», υπογράμμισε υπενθυμίζοντας την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο και κάλεσε σε μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία η οποία χτίζεται «βήμα-βήμα» αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι «υπάρχει και είναι μαζί μας. Με τις απόψεις μας και τις επιδιώξεις μας».

«Και αυτό ακριβώς σας καλούμε απόψε να κάνουμε μαζί. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μερική ιδιωτικοποίηση όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Είναι πλήρης η ιδιωτικοποίηση στον τόσο κρίσιμο τομέα της ενέργειας», είπε συμπληρώνοντας ότι ούτε η ανεργία θα βελτιωθεί ούτε ο καταναλωτής θα δει οικονομικό όφελος. «Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι απλά ο ορισμός του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού. Είναι ταυτόχρονα και ο ορισμός της διαπλοκής. Είναι ο ορισμός της παλιάς Ελλάδας που εκπροσωπεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», σημείωσε συμπληρώνοντας πως όσοι έχουν σκοπό να «παραδώσουν» την ΔΕΗ θα βρουν απέναντί τους «τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες». 

«Με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως κι αν ονομαστεί αυτή, συνεχίζεται η επίθεση κατά του δημοσίου συμφέροντος. Συνεχίζεται η υπονόμευση των προϋποθέσεων της παραγωγικής ανασυγκρότησης» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την τοποθέτησή της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, ανέφερε πως «η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις».