Τι κι αν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, όπως μεταδίδει το Βήμα, απειλεί με έξοδο από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας με την Τρόικα για το γάλα. Στο Μέγαρο Μαξίμου όχι απλώς δεν ανησυχούν για την κυβερνητική συνοχή, αλλά ευελπιστούν ότι στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο -σκούπα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ενισχυθεί. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι θα βρεθούν τα πολυδιαφημισμένα «μαξιλαράκια» και θα αλλάξει η εικόνα μιας παραπαίουσας κυβέρνησης λόγω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα (500 εκ ευρώ σε 1 εκ. πολίτες). Άλλωστε, οι δυσκολίες της ΔΗΜΑΡ, που στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται κάτω από 3%, δημιουργούν την αισιοδοξία στη Συγγρού ότι ο Φ. Κουβέλης θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην κυβέρνηση.

Ads

 
Τις επόμενες μέρες θα απασχοληθούμε με την εξειδίκευση των κριτηρίων για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής από 500 έως 1.000 ευρώ η οποία θα δοθεί τον Μάιο και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που δίνεται κάτι και θεωρούν ότι αυτό έχει μεγάλη ψυχολογική και συμβολική σημασία ως απόδειξη κλεισίματος του κύκλου της λιτότητας.
 
Έπεται συνέχεια καλών ειδήσεων με την υποστήριξη του Βερολίνου και των Βρυξελλών που στηρίζουν ανοιχτά την κυβέρνηση Σαμαρά. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να συγχαρεί τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της πολιτικής του και να δεσμευτεί δημόσια για μια γενναία συμφωνία απομείωσης του χρέους. Ισχυρή δέσμευση αναμένεται να αναληφθεί και στο Eurogroup της 23ης Απριλίου, όταν θα επικυρωθεί επίσημα από την Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Άλλωστε, προγραμματίζεται έξοδος στις αγορές, με τις πλάτες της ΕΚΤ και κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και την κρίση.
 
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά και πολιτικά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και επενδύει σε ενδεχόμενες εσωκομματικές αρρυθμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η άνεση είναι τόσο μεγάλη ώστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανέναν δισταγμό να τοποθετούν πρώην βουλευτές τους στην ηγεσία οργανισμών του Δημοσίου (Κ. Ζαχαράκης στον ΟΠΑΔ, Μ. Κατρίνης στον ΟΚΑΝΑ) χωρίς φυσικά να προηγηθεί καμία διαδικασία επιλογής, δηλαδή με την παραδοσιακή μέθοδο του παλαιοκομματισμού (στο μιλητό).