Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο αποπεμθείς Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Γιανούκοβιτς εμφανίζεται ζωντανά μετά την φυγή του από το Κίεβο. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Τύπου επανέλαβε κατηγορηματικά ότι είναι «ο μοναδικός νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας», ενώ ζήτησε από την αντιπολίτευση «να δώσει πίσω τα ηνία της χώρας».
Ads
«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω την απόφασή μου να παλέψω για το μέλλον της Ουκρανίας. Η εξουσία στο Κίεβο κατελήφθη από νεοναζί εθνικιστές που αντιπροσωπεύουν μια μικρή μερίδα της κοινωνίας», είπε ο έκπτωτος Πρόεδρος.
«Είναι απαραίτητο να γίνει μια ενδελεχής έρευνα για τα βίαια γεγονότα. Όλα τα κατειλημμένα κτίρια και οι δημόσιοι χώροι πρέπει να απελευθερωθούν ώστε να επιστρέψει η καθημερινότητα σε φυσικούς ρυθμούς», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα βίαια επεισόδια δήλωσε ότι ποτέ δεν έδωσε εντολή στην αστυνομία να πυροβολήσει. «Όπως θα είδατε η αστυνομία χρησιμοποίησε όπλα μόνο την τελευταία ημέρα αφού ξεκίνησαν οι διαδηλωτές να πυροβολούν. Είναι δικαίωμά τους η αυτοάμυνα», εξήγησε.
«Όσα είδαμε είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης. Αλλά η Ουκρανία είναι μια ισχυρή χώρα και θα βγει νικητής», συμπλήρωσε ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
«Η συμφωνία που θα έδινε λύση στην κρίση έπρεπε να γίνει αποδεκτή και από τις δυο πλευρές. Η συμφωνία ήταν αμφιλεγόμενη, αλλά την υπέγραψα, όπως έκαναν και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τρεις υπουργοί Εξωτερικών ξένων χωρών. Αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ένοπλοι να αρχίσουν πογκρόμ εναντίον αθώων πολιτών. Αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα», δήλωσε ο Β. Γιανούκοβιτς και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία θα έδινε ελπίδα, αλλά κυριάρχησε το χάος».
«Το χάος είναι δουλειά των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων της Πλατείας Ανεξαρτησίας, όχι της κυβέρνησης», ανέφερε.
«Οι αντιπολιτευόμενοι μας εξαπάτησαν με την συμφωνία, την οποία δεν τήρησαν. Περιμένω μια απάντηση και από τους υπουργούς Εξωτερικών που την συνυπέγραψαν. Κανείς τους δεν ενδιαφέρθηκε να μου μιλήσει μετά την αθέτηση της συμφωνίας», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαι δικαστής πάντως. Ο Θεός θα τους δικάσει. Εγώ δεν κατηγορώ όσους αναγκάστηκαν να στραφούν εναντίον μου».
Αναφορικά με την φυγή του από το Κίεβο περιέγραψε πως «δεν έφυγα ποτέ. Απλά πήγα στην πόλη του Χαρκοφ όπου θα είχαμε συνάντηση με μέλη της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να το κάνουμε αυτό. Όταν φτάσαμε εκεί, βρήκαμε εξτρεμιστές να είναι στην πόλη. Ξεκίνησαν να πυροβολούν από παντού. Τότε για λόγους ασφαλείας ζήτησα να μεταφερθούμε στο Ντονιέσκ. Αυτό που έκανα ήταν να τριγυρίζω στην Ουκρανία. Δεν τραπήκαμε σε φυγή».
«Η Κριμαία δεν θα ακολουθήσει τους εθνικιστές», είπε αναφορικά με την κρίση στην χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ δήλωσε πως «δεν πρόκειται να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Ρωσία. Η Ουκρανία πρέπει να μείνει ενωμένη». Ο ίδιος θα επιστρέψει στο Κίεβο όταν διασφαλιστεί η προσωπική του ασφάλεια και εκείνη της οικογένειάς του.
«Οι εκλογές του Μαΐου δεν είναι νόμιμες και δεν θα είμαι υποψήφιος», δήλωσε αναφορικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. «Ζητώ, όμως, από την αντιπολίτευση να δώσει πίσω την εξουσία, όσο ακόμη προλαβαίνουμε να σώσουμε την κατάσταση», είπε κατηγορηματικά.
«Όσο δεν έχω αποπεμφθεί από το Κοινοβούλιο είμαι Πρόεδρος. Η αποπομπή με την απειλή της βίας δεν με καθιστά έκπτωτο. Αυτό δεν θα το δεχτώ ποτέ», συμπλήρωσε.
«Δεν έχω τίποτα προσωπικό με την Γιούλια Τιμοσένκο. Δεν θα ήθελα το κακό της. Στην φυλακή μάλιστα οι συνθήκες για την ίδια ήταν εξαιρετικές», είπε για την μέχρι πρότινος φυλακισμένη πολιτική αντίπαλό του.
«Με τον Πούτιν συζητούσαμε καθαρά για την οικονομία. Αλλά αναβάλαμε τις συζητήσεις μας για να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και της διατήρησης των δεσμών μας με την Ρωσία», εξήγησε αναφορικά με την συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης με την ΕΕ, η οποία αποτέλεσε το μήλο της έριδος.
Συνεχίζεται η κρίση
Νωρίτερα την Παρασκευή, την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το ουκρανικό Κοινοβούλιο, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας, του οποίου αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο επικεφαλής του Δεξιού Τομέα – της νεοναζιστικής οργάνωσης που έκανε την εμφάνισή της στην πλατεία Ανεξαρτησίας.
Διαβάστε αναλυτικά: Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ουκρανία
Διαβάστε επίσης:
Ακροδεξιός ηγέτης χαστουκίζει εισαγγελέα στην Ουκρανία
Τα πογκρόμ της Λβιβ (1941): Η ματωμένη απότους ναζί ουκρανική ιστορία
Την έκδοση Γιανουκόβιτς από τη Ρωσία θα ζητήσει η Ουκρανία
Για κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένοπλη εισβολή και κατοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι ένοπλοι, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >