Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Επίσης ζήτησε τη σύλληψη δέκα πρώην μελών της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικών με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο. Στο μεταξύ οι ένοπλοι οι οποίοι είχαν καταλάβει από το πρωί δύο αεροδρόμια στην Κριμαία έχουν αποχωρήσει από αυτά, ωστόσο παραμένουν σε μπλόκα σε κοντινή απόσταση, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας δήλωσαν «πολύ ανήσυχοι για την ασταθή κατάσταση στην Κριμαία», σε κοινή τους ανακοίνωση.

Ads

«Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση», σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ που συνεχάρη τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

«Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να ζητήσει την έκδοση του πολίτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς που καταζητείται διεθνώς, εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του στη Ρωσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, η οποία έχει αρχίσει έρευνα εναντίον του για μαζικές δολοφονίες.

Στον κατάλογο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος ζητεί επίσης τις συλλήψεις προσώπων με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Κιέβου, περιλαμβάνονται ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βάλερι Ζαχαρτσένκο, ο προσωπάρχης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, Αντρέι Κλιούγεφ, και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκας.

Ads

Παράλληλα, μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παύεται από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας. Ο ναύαρχος Γιούρι Ιλίν είχε διοριστεί στη θέση αυτή στο απόγειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο λόγος της αποπομπής του.

Διαβάστε επίσης: 
Ακροδεξιός ηγέτης χαστουκίζει εισαγγελέα στην Ουκρανία
Τα πογκρόμ της Λβιβ (1941): Η ματωμένη απότους ναζί ουκρανική ιστορία

Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτατης ανάγκης στην Κριμαία

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Κριμαίας είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας. «Είναι μια από τις επιλογές καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα», δήλωσε ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Παρούμπι έκανε παραπάνω τοποθέτηση απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν ενδέχεται να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία. Όπως πρόσθεσε ο Παρούμπι, αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα σταλεί στρατός στην Κριμαία, αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Εξετάζουμε άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσουμε την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας», σημείωσε ο ίδιος.

Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία για την κατάσταση στην Κριμαία

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αναφέρουν ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να επιλυθεί οριστικά μόνο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνταχθούν σε αυτόν τον στόχο.

«Ανησυχούμε πολύ για την ασταθή κατάσταση στην Κριμαία. Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική περιοχή και να προωθηθούν οι ειρηνικές συνομιλίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιτότητα της χώρας και καλούμε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να τη θέσει σε κίνδυνο», προστίθεται.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία απαιτούν μια ευρεία συναίνεση από όλες τις πλευρές, χωρίς εξαίρεση», σημειώνουν ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς και ο Πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι«Για να δοθεί προσοχή στην ποικιλομορφία της ουκρανικής κοινωνίας πρέπει να προσεγγιστούν οι περιοχές της ανατολής και του νότου λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των νόμιμων συμφερόντων τους, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κυρίως σε ότι αφορά το γλωσσικό ζήτημα», υπογραμμίζουν οι τρεις υπουργοί.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι η καγκελάριος είναι «ιδιαίτερα ανήσυχη για τα γεγονότα στην Κριμαία», ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις» είπε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

«Η κατάσταση στην Κριμαία θα απαιτήσει μια πολιτική λύση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων πλευρών» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Θέλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν όσον το δυνατό μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Παρέμβαση του ΟΗΕ ζήτησε το ουκρανικό Κοινοβούλιο

Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την το ουκρανικό Κοινοβούλιο, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Νωρίτερα, για κατάληψη δύο αεροδρομίων της Κριμαίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας,Αρσέν Αβάκοφ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένοπλη εισβολή και κατοχή