Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο όπως διαμορφώθηκε με τις επιστολή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και την επιστολή των «11», αλλά και τη συμπόρευση με την κίνηση των 58 και τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Επιπλέον, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καλλιεργεί το αίσθημα του εκτσογλανισμού της κοινωνίας».

Ads

 
Παράλληλα κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για πως καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκφασισμού και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε ως όχημα για να εκραστεί η δυσαρέσκεια των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, όπως είπε, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργούν συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου στην κοινωνία. «Αν το παλιό είναι το ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το νέο είναι το ψέμα και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ, αλίμονο στη χώρα», είπε.
 
Αναφέρθηκε ωστόσο και στη στάση που κρατούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως υπάρχει έλλειψη συλλογικής αυτοπροστασίας. Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής για την πορεία του κόμματος και τις αποφάσεις της ηγεσίας, απάντησε ότι από τότε που ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία «ποτέ δεν τηρήθηκε ομόφωνα απόφαση που είχε λάβει το κόμμα». «Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά, αγωνίζεται και πετυχαίνει, θρυμματίζεται επικοινωνιακά», σημείωσε.

Για τις κατηγορίες πως το ΠΑΣΟΚ χάνει την ταυτότητά του είπε διερωτήθηκε: «Πότε συνέβη αυτό, τώρα που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μόνο του τη Νέα Δημοκρατία; Οταν στήριζε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, ή όταν στήριζε την κυβέρνηση Παπαδήμου;». Υπεραμύνθηκε επίσης της στάσης που έχει κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. «Εμείς τα έχουμε κάνει όλα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, τους πλειστηριασμούς, τα μέτρα για την ανεργία…και τα χαρίζουμε με ευκολία». «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας, αλλά δεν το δείχνουμε, δείχνουμε εικόνα αβεβαιότητας, διαφοροποίησης χωρίς λόγο». «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο διαμορφωτής της μόνης εφικτής και ασφαλούς στρατηγικής εξόδου από την κρίση» και «χαρίζουμε τα μεγάλα επιτεύγματα στη ΝΔ ή δείχνουμε να μην πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση», είπε. 


 
«Ανέλαβα την ηγεσία σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και βρίσκομαι εδώ για λόγους ανάγκης. Το βάρος που σηκώνω δεν μου αναλογεί προσωπικά και δεν έχω μιλήσει διεξοδικά για αυτό. Έχω ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής γιατί το κίνητρο μου είναι ιστορικό. Όποιος δεν καταλαβαίνει το επίπεδο της παραταξιακής ευθύνης ας ανοηταίνει και ας ασχημονεί αλλά δεν με αγγίζει. Το ζητούμενο είναι να συναντηθούμε με όσους έχουν το ίδιο αίσθημα ευθύνης», υποστήριξε για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και την κίνηση των «58», την οποία χαρακτήρισε ως «πρόταση διαλόγου» και τάχθηκε υπέρ της συμπόρευσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε να διαλύσει το κόμμα. Η συμπόρευση με τους 58 δεν σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την αυτοτέλεια του, επισήμανε και υπενθύμισε πως ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς, όπως η ιταλική Ελιά.
 
Διαβάστε επίσης:

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση που κρατάει η ΔΗΜΑΡ σε αυτές τις διαδικασίες υποστηρίζοντας πως «μένει περιχαρακωμένη στα όρια του μικρού της κομματικού εαυτού». Σημείωσε επίσης ότι η πρόσκληση για τον Κεντροαριστερό πόλο είναι ανοιχτή σε όλα τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Ξέρουν που είναι το σπίτι τους», είπε. Ωστόσο δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στη στάση ορισμένων στελεχών τα οποία «τιμήθηκαν και απέκτησαν πολιτική και επαγγελματική υπόσταση από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τώρα αποχώρησαν».

Ads

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σχετικά με τον δημοσιονομικό σχεδιασμό των επόμενων ετών χωρίς νέα μέτρα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα των προεδρικών εκλογών του 2015 σημειώνοντας πως «χρειάζεται ένα πρόσωπο που να ενώνει, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης».