Μια οργάνωση του Λιβάνου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Πρόκειται για την τελευταία βομβιστική επίθεση που σχετίζεται με τον εμφύλιο στη Συρία, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια. 

Ads

Κατά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην ιρανική πρεσβεία σκοτώθηκαν πάνω από 20 άνθρωποι με τους περισσότερους αναλυτές να επισημαίνουν πως πρόκειται για ακόμη μια απόδειξη πως ο συριακός εμφύλιος έχει πάρει περιφερειακές και σεχταριστικές θρησκευτικές διαστάσεις.  Μαχητές από το Λίβανο έχουν ταξιδέψει στη Συρία και συμμετέχουν στις συγκρούσεις, άλλοι στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και άλλοι με τους αντικαθεστωτικούς. Όμως οι επιθέσεις μεταξύ Λιβανέζων δεν περιορίζονται μόνο στα εδάφη της Συρίας και στα σύνορα με το Λίβανο, αλλά επεκτείνονται και στο εσωτερικό της χώρας. 

Από τη μία πλευρά είναι η σιίτικη Χεζμπολάχ, που είναι ισχυρότερη στο νότιο Λίβανο. Πρόκειται για την ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στο Λίβανο, ενώ η πολιτική της πτέρυγα αποτελεί ουσιαστικά το ισχυρότερο κόμμα, όπως αναφέρει το Al Jazeera, στους συνασπισμούς που κυριαρχούν στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. 

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε από την αρχή το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στον συριακό εμφύλιο, ενώ στη συνέχεια έστειλε και μαχητές προς ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων. Η άμεση εμπλοκή της ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά στο Λίβανο με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας νέος κύκλος αίματος στη χώρα. 

Ads

Στην άλλη πλευρά είναι οι μαχητές των σουνίτικων εξτρεμιστικών οργανώσεων του Λιβάνου, οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών στη Συρία, κυρίως με τους τζιχαντιστές. Η οργάνωση “Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ”, που ανέλαβε την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στο Λίβανο σχηματίστηκε το 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, ως παρακλάδι της ΑλΚάιντα στο Ιράκ. 

Αν και υπήρξε ανάληψη ευθύνης, το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ (και τους μισθοφόρους του) πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία του, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να διαμηνύει πως θα διερευνήσει την υπόθεση ώστε να βρει τους πραγματικούς δράστες. Στην ουσία, όπως αναφέρει ο Μοχάμεντ Μαραντί, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ένας από τους λόγους που το Ιράν στοχοποιεί το Ισραήλ, είναι πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις σεχταριστικές θρησκευτικές διαμάχες, σουνιτών και σιιτών. 

Η οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ απείλησε πως δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις έως ότου αποσυρθούν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ και του Ιράν από τη Συρία. “Αναλυτές εκτιμούν πως η επίθεση ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την ιρανική κυβέρνηση, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι πολίτες του Λιβάνου εκφράζουν έντονες ανησυχίες πως θα υπάρξουν ανάλογες επιθέσεις και σε άλλους στόχους το επόμενο διάστημα, δεδομένου πως η συριακή κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο πεδίο των μαχών έναντι των αντικαθεστωτικών, που πλέον βρίσκονται σε αμυντική θέση”, αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από τη Βηρυτό. 

Διεθνή μέσα υπογραμμίζουν πως η διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην ιρανική πρεσβεία σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στο πεδίο των συγκρούσεων. Επιπλέον οι νίκες που φαίνεται να σημειώνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό και το Χαλέπι τροφοδοτούν τις σεχταριστικές θρησκευτικές εντάσεις, ενώ οι σύμμαχοί του Μπασάρ Αλ Άσαντ στο εξωτερικό αποτελούν πλέον στόχο για τους σουνίτες τζιχαντιστές. 

Ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να υποκύψει σε αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση υποστηρίζοντας τον Άσαντ. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται ως απάντηση να ενισχύσει την υποστήριξή της στις καθεστωτικές δυνάμεις. Κυρίως όμως το Ιράν αναμένεται μέσω της διπλωματίας να επιχειρήσει να αποδομήσει την “θρησκευτική τρομοκρατία στα μάτια των Λιβανέζων”.