Έξεχουσα θέση κατέχει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στον προεκλογική ρητορική στη Γερμανία, με τους δύο βασικούς αντιπάλους για την καγκελαρία, την Άγνκελα Μέρκελ και τον Πέερ Στάινμπρουκ, να προχωρούν σήμερα σε εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις για το ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και του χρέους. Η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να υποβαθμίσει την έκθεση της Bundesbank, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος θα χρειαστεί νέα δανειακή βοήθεια, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών την κάλεσε να μαζέψει το χάος που δημιούργησε στην Ευρώπη εμμένοντας στη θεραπεία της “λιτότητας” από το 2009 όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στη χώρα μας.

Ads

Η ομοσπονδιακή τράπεζα «μίλησε για ενδεχόμενους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε η κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας πως αυτό «δεν είναι κάτι καινούργιο», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της.

Για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της επαναλαμβάνοντας ότι η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμός με την αλληλεγγύη είναι η λύση που ενδείκνυται. 

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ακόμη πως «μερικά πράγματα στην Ελλάδα κύλησαν με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι ελπίζαμε», σημείωσε όμως πως «άλλα δεδομένα είναι στην παρούσα φάση αρκετά θετικά». Πρόσθεσε ότι γίνεται πάντα η προσπάθεια να δει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια, συμπληρώνοντας ότι η ίδια πιστεύει «ότι θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα».

Ads

Επαναλαμβάνοντας πως υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην είδηση για πρωτογενές πλεόνασμα, είδηση ωστόσο που ερμηνεύεται εντελώς διαφορετικά από την αρθρογράφο του Bloomberg, Μέγκαν Μακ Αρντλ.

Στάινμπρουκ: Όχι στο Grexit-Ανάγκη για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να καθαρίσει το χάος που δημιούργησε στην Ευρώπη με τη μονοδιάστατη λύση που έδωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς με τη θεραπεία της μείωσης του προϋπολογισμού που επέβαλε όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2009 δημιούργησε ένα καθοδικό σπιράλ σε όλη τη Νότια Ευρώπη.

Το Grexit, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, εκτιμήσε επίσης ο κ. Στάινμπρουκ, δεδομένου ότι θα είχε «ανυπολόγιστες» συνέπειες. «Το να αφήσεις μία χώρα σαν την Ελλάδα να φύγει [από την ΟΝΕ] δεν είναι σαν ένα πείραμα χημείας σε κάποιο εργαστήριο, για το οποίο μπορούμε να μετανιώσουμε […] όταν πάει στραβά», τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η λύση για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ θα προέλθει από την συγκέντρωση Ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες της περιοχής, που σε συνδυασμό με τα έσοδα από τον προτεινόμενο φόρο επί τον χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ νούμερο 2».