Μια τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να αποτραπεί, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστα ρίσκα μετάδοσης σε άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης, δηλώνει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο ίδιος τονίζει ότι για την ανάκαμψη της νότιας Ευρώπης χρειάζεται ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ», ενώ εξαπολύει δριμεία κριτική στη «θεραπεία λιτότητας» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Άγνκελα Μέρκελ.

Ads

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να καθαρίσει το χάος που δημιούργησε στην Ευρώπη με τη μονοδιάστατη λύση που έδωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλώνει ο ανταγωνιστής της για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.

Κατά τον κ. Στάινμπρουκ, η γερμανίδα καγκελάριος με τη θεραπεία της μείωσης του προϋπολογισμού που επέβαλε όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2009 δημιούργησε ένα καθοδικό σπιράλ σε όλη τη Νότια Ευρώπη.

Πολλές χώρες έχουν την αίσθηση ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την πολιτική και οικονομική της ισχύ για να επιβάλει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, δηλώνει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει η χώρα να συνεισφέρει πολύ περισσότερα στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.

Ads

Το Grexit, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, εκτιμά ο κ. Στάινμπρουκ δεδομένου ότι θα είχε «ανυπολόγιστες» συνέπειες. «Το να αφήσεις μία χώρα σαν την Ελλάδα να φύγει [από την ΟΝΕ] δεν είναι σαν ένα πείραμα χημείας σε κάποιο εργαστήριο, για το οποίο μπορούμε να μετανιώσουμε […] όταν πάει στραβά», αναφέρει χαρακτηριστικά

Η λύση για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ θα προέλθει από την συγκέντρωση Ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες της περιοχής, που σε συνδυασμό με τα έσοδα από τον προτεινόμενο φόρο επί τον χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ νούμερο 2».

Τα σχόλια του κ. Στάινμπρουκ έρχονται στον απόηχο ενός πολύκροτου δημοσιεύματος του περιοδικού «Der Spiegel», που αναφέρει πως η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank προβλέπει ανάγκη νέου προγράμματος για την Ελλάδα έως τις αρχές του 2014. Το Βερολίνο έχει διαψεύσει το επίμαχο δημοσίευμα.

Η επιστροφή του ελληνικού ζητήματος έρχεται λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σταθερά 13 με 17 μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.