Την εκτίμηση ότι οι αντιδράσεις τις οποίες προκαλεί το «σκοτάδι» στην ΕΡΤ είναι σε θέση να ξαναρίξουν την Ελλάδα στη δίνη της αστάθειας εκφράζουν διεθνή ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για την πιο σοβαρή πολιτική κρίση στη θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά.
Το CNN συνδέει τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου με το «ναυάγιο» εξαγοράς της ΔΕΠΑ από τη Gazprom και συγχρόνως υπογραμμίζει ότι η MSCI απέκλεισε την Ελλάδα από τον κατάλογο των ανεπτυγμένων χωρών. Άλλωστε, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη νεότερη αύξηση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανήλθε στο 27,4% το πρώτο 3μηνο του 2013. «Υπήρξαν και άλλα κακά νέα από την Ελλάδα την Πέμπτη», μετέδωσε χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο.
Σε αναλυτικό δημοσίευμα από την Ελλάδα για την Ελλάδα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για την πιο σοβαρή πολιτική κρίση της τρικομματικής κυβέρνησης η οποία συγκροτήθηκε πριν από έναν χρόνο. Το Reuters μεταδίδει την εκτίμηση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία είναι μάλλον πιθανός έναν συμβιβασμός ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ο οποίος τελικά θα αποτρέψει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της ΝΔ για την ΕΡΤ θα προχωρήσει.
Τα ΜΜΕ στη Γερμανία αναφέρονται εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες διαδραματίζονται στην Αθήνα, αν και δεν προβάλλουν κάποια ιδιαίτερα μηνύματα από το «στρατόπεδο» της καγκελαρίας, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί χαμηλούς τόνους, θα έλεγε κανείς, σαν να μην θέλει να πιστέψει ότι το μέτωπο το οποίο άνοιξε αιφνιδίως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε θέση να τορπιλίσει την καμπάνια του ελληνικού success story.
«Με την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέτει σε κίνδυνο τον κυβερνητικό του συνασπισμό», διαπιστώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία πάντως χαρακτηρίζει την πλειονότητα των εργαζομένων στην ΕΡΤ ως υπαλλήλους χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, οι οποίοι κατέληξαν στις θέσεις τους με κομματικά κριτήρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική Handelsblatt επικροτεί την απόφαση Σαμαρά για την ΕΡΤ, μιλώντας για αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού: «Μέσω ενός νέου ξεκινήματος δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας η ευκαιρία να αποκτήσει μία ανεξάρτητη και αποτελεσματική ραδιοτηλεόραση. Με τη σχεδιαζόμενη ριζική μεταρρύθμισή του, ο Σαμαράς μπορεί όχι μόνο να εξοικονομήσει πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και να κάνει μία σημαντική συνεισφορά για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα».
Σε άλλο μήκος κύματος, η Die Presse μιλά για την «επόμενη πράξη της ελληνικής τραγωδίας», υπογραμμίζοντας: «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε ως παράδειγμα για την εξυγίανση την κρατική ραδιοτηλεόραση δείχνει σε έναν βαθμό έλλειψη ευαισθησίας (ίσως και πολιτική ανοησία) και αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους επόμενους μήνες».
Ανάμεσα στα σενάρια τα οποία διακινούνται με αφορμή τις πληροφορίες για επικείμενο συμβιβασμό στην κυβέρνηση είναι η επίσπευση της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ μέσω του νέου φορέα (αρκετά νωρίτερα από το τέλος του καλοκαιριού), πιθανώς με τη μεσολάβηση ενός ειδικού μεταβατικού προγράμματος για το διάστημα που θα χρειαστεί έως την έναρξη της ΝΕΡΙΤ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >