Χαμηλούς τόνους κρατά η γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα της ΕΡΤ. Έως αυτή τη στιγμή αποφεύγει να τοποθετηθεί επίσημα με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές. Επιχειρεί παράλληλα να μη δείξει σημάδια ανησυχίας για το σκηνικό πολιτικής αστάθειας που στήνεται στην Ελλάδα, παρά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός τύπος εστιάζει κυρίως στην αδυναμία της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις την οποία συνδέει άμεσα με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση. Έκπληκτος είναι ο δημοσιογραφικός κόσμος και η κοινή γνώμη της Γερμανίας. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Ποδηματά στο ευρωκοινοβούλιο: Αργοπεθαίνει η δημοκρατία

«Είμαστε μόλις τρεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές. Η Γερμανία προσπαθεί να κρατήσει το θέμα της ευρωκρίσης αλλά και της Ελλάδας σε πολύ χαμηλούς τόνους. Δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση ότι απέτυχε το σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας» σημειώνει στο tvxs.gr, ο Θανάσης Ασημένιος, από την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Αποδίδει μάλιστα σε αυτούς τους λόγους τη «σιγή» της γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ΕΡΤ.
 
«Μια αναταραχή που θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές στην Ελλάδα δεν θα ήταν ότι καλύτερο για την Άγκελα Μέρκελ» υποστηρίζει ο κ. Ασημένιος. Εκτιμά, ωστόσο, ότι «σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θα καταβληθούν προσπάθειες από γερμανικής πλευράς ώστε αυτές να παρουσιαστούν ως κάτι θλιβερό βέβαια αλλά κανονικό σε μια δημοκρατική χώρα».
 
Μέχρι στιγμής «οι Γερμανοί εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Μετά την άρνηση της Gazprom να κάνει πρόταση για την εξαγορά της ΔΕΠΑ εκτιμούν ότι το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε καλείται να καλύψει η διάλυση της ΕΡΤ και οι απολύσεις υπαλλήλων».
 
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ΕΡΤ αιφνιδίασε το δημοσιογραφικό κόσμο και την κοινή γνώμη της Γερμανίας. «Ουσιαστικά πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία μετά την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου. Και οι Γάλλοι είχαν κλείσει κάποτε τη δημόσια τηλεόραση για μισή ώρα προκειμένου να προωθήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Όμως για τόσο μεγάλο διάστημα μόνο στο Κοσσυφοπέδιο έχει συμβεί. Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε σοκ. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να μην έχει για τόσο μεγάλο διάστημα δημόσια τηλεόραση» τονίζει ο Θανάσης Ασημένιος. 

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι όποιες κινήσεις Σαμαρά να αποτελούν προϊόν προηγούμενης συνεννόησης με το Βερολίνο, υπό την έννοια ότι οι δύο πλευρές πιθανώς να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τελικά αυτή η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με βάση την έως τώρα πορεία και τις άμεσες προκλήσεις του προγράμματος.

Ads