Ως την ιδανική πύλη εισόδου της Κίνας προς την Ευρώπης παρουσίασε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας έκκληση προς τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε μεταφορές, νέες τεχνολογίες και τουρισμό. Μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο οργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση στο Πεκίνο, έκανε λόγο για την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «με στόχο win win». Τι υπέγραψαν Ελλάδα και Κίνα

Ads

Στην ομιλία του ενώπιον 257 Κινέζων εκπροσώπων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων που συμμετείχαν στο φόρουμ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η χώρα μας «μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης» και ενθάρρυνε εκ νέου τους Κινέζους επιχειρηματίες να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
«Η συμμετοχή μας στην ΕΕ, οι υποδομές μας, το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα», επισήμανε.
 
Αναφερόμενος στο φόρουμ, σημείωσε ότι η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα κ.ά. και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.
 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα ότι η χώρα μας στοχεύει στο διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015. Είπε επίσης ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας.
Μίλησε ακόμη για την κρίση στη χώρα μας και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση αλλάζει:
 
«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και τη μικρή ανταγωνιστικότητα. Μάθαμε πολλά και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος. Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με της ΕΕ και ανάποδα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και κάθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».
 
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς επανέλαβε «την αποφασιστικότητά του για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων». «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας- Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Gr. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προιόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία», δήλωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς τέλος ο επικοινωνιακός κατήφορος της κυβέρνησης
 
Για «πλήρη υποταγή στα μνημονιακά κελεύσματα, στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και εκποίηση όλου και μεγαλύτερου μέρους μιας σειράς παραγωγικών τομέων της χώρας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα.
 
«Η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τον ολισθηρό δρόμο της πώλησης και των τελευταίων υποδομών της χώρας με σκοπό να γίνουν επενδύσεις στο ”αποικιακό κράτος”, που ο κ. Σαμαράς  ονομάζει ‘’Ελλάδα’’, μοιάζει  όλο και περισσότερο με ανέκ δοτο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Μεταφορών και Δικτύων του κόμματος.
 
Υποστηρίζει ακόμη ότι «ο επικοινωνιακός και νεοφιλελεύθερος  φαντασιακός κατήφορος της κυβέρνησης αλλά και ο αποπροσανατολισμός του ελληνικού λαού δεν έχει τέλος» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα που οραματίζεται ο πρωθυπουργός έχει όνομα και διεύθυνση. 1.500.000 άνεργοι, φτώχεια και εξαθλίωση, επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε μέρα, απολύσεις, ανθρωπιστική κρίση».