Έντεκα συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και οι κινεζικές επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Διάθεση συμμετοχής κινεζικών εταιρειών στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αναβαθμισμένοι στόχοι για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες. Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

 
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας του Ταμείου με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.
 
«Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου, και κάλεσε Κινέζους επιχειρηματίες να αποτελέσουν μέρος του «ελληνικού success story». Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των υποδομών.
 
«Είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ», τόνισε.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei. Με τη συμφωνία αυτή προκύπτει ότι η κινεζική εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
 
Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
 
Παράλληλα, οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό συνεχίζουν τις επαφές για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ναυτιλιακών συμφωνιών και τουριστικών πακέτων. Ένας πρώτος απολογισμός των επαφών θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν.

«Σε μια ακόμα απόδρασή του από τη μνημονιακή Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.