«Απευθυνόμαστε στα απογοητευμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που παραμένουν στο κόμμα, γιατί εκείνο δεν πρόκειται να αλλάξει στάση», δήλωσε στο tvxs.gr o Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας για την Αριστερή Προοπτική, που παρουσίασε σήμερα τις πολιτικές της θέσεις ως μια πολιτική κίνηση που συγκροτήθηκε από στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, την ΔΗΜΑΡ, και από ανένταχτους αριστερούς. Ο Ανδρέας Νεφελούδης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλο ότι η Αριστερή Προοπτική δεν έχει βλέψεις κόμματος αλλά στοχεύει στην δημιουργία ενός φόρουμ ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς. Αναφορικά με το ευρώ ότι πρέπει η Κοινοτική πολιτική να αλλάξει, να φύγει από τον δογματισμό και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Σχολιάζει, επίσης, γιατί Βουδούρης και Μουτσινάς δεν έχουν ενταχθεί στην κίνηση. Του Νίκου Μίχου
Ads
Τι στάση θα κρατήσει η Αριστερή Προοπτική απέναντι στο ευρώ;
Είμαστε σαφείς επί του θέματος: Ή η Ευρώπη θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενοποίηση και θα δει τα ζητήματα των κρίσεων εξισωτικά και ευρωπαϊκά ή θα οδηγηθεί σε αποδόμηση. Η λύση στην κρίση για εμάς είναι η περισσότερη Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι ότι η πορεία που ακολουθεί η Ε.Ε. έρχεται σε αντίθεση με τις ιδρυτικές τις αρχές. Κανένα έθνος δεν μπορεί να λύσει μια κρίση μόνο του. Το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση εξάλλου. Οι πολιτικές που ασκούνται είναι λάθος. Εμείς πιστεύουμε ότι δυο άξονες πρέπει να ακολουθηθούν προς την λύση της κρίσης: Η συνεννόηση των λαών του νότου, που έχουν το ίδιο πρόβλημα, της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένης, και να υπάρξει ένα κίνημα που θα προσπαθήσει να αλλάξει η μέχρι τώρα πολιτική.
Δεν μπορούμε να πούμε, δηλαδή, ότι μιλάμε για παραμονή στο ευρώ πάση θυσία, αλλά για παραμονή σε ένα ευρώ με άλλους όρους.
Είναι προφανές αυτό. Δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε, βέβαια, τον ευρωσκεπτικισμό που υπάρχει. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα με εθνικά νομίσματα. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η επιλογή άλλων πολιτικών. Τα συστατικά της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής δεν βοηθούν.
Πρέπει να φύγουμε από την σκληρό ευρωπαϊκό δογματισμό. Δεν αρκεί να είσαι ευρωπαϊστής. Όλοι είμαστε. Αλλά πρέπει να βάλουμε το πολιτικό πρόβλημα μπροστά από το θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν στο ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1975 και τότε δίναμε μάχη για αυτό. Τώρα όμως, το σημερινό μόρφωμα δεν έχει καμία σχέση με τότε. Η ανανεωτική αριστερά θα πρέπει να το ξαναδεί όλο το ζήτημα από την αρχή. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να έχουμε τα εργαλεία που είχαμε κάποτε.
Θα γίνει κόμμα η Αριστερή Προοπτική;
Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε κόμμα. Δεν θα προσφέρει κάτι ένα επιπλέον κόμμα της αριστεράς. Εμάς μας ενδιαφέρει το ακριβώς ανάποδο. Εμείς θέλουμε να γίνουμε μια πολιτική κίνηση που θα συμβάλει στον διάλογο και στην ενοποίηση του χώρου της Αριστεράς. Δεν παραγνωρίζουμε ότι κεντρικό ρόλο στον χώρο αυτό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο. Θα ήμασταν τυφλοί εάν δεν το βλέπαμε. Υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε αδιέξοδο που είτε δεν πείθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αισθάνεται ότι έχει προδοθεί από την ΔΗΜΑΡ, υπάρχει κόσμος σε άλλες συλλογικότητες, μορφώματα, παρέες, στον ευρύτερο χώρο που εμείς ονομάζουμε Ανανεωτική Μεταρρυθμιστική Αριστερά. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει κατά την γνώμη μας να έρθουν σε διάλογο μεταξύ τους, μπας και εκφραστεί εν τέλει αυτή η σύνδεση και στις εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η συνεργασία και η ενότητα, όχι ένα κόμμα με την στενή έννοια.
Πως θα κινηθείτε σε επίπεδο συνεργασιών;
Υπάρχει το ΠΡΑΤΤΩ που εκπροσωπεί ο Νίκος Κοτζιάς, παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν εμπλακεί στην διακυβέρνηση των τελευταίων ετών, και άλλες τέτοιες κινήσεις που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι αυτό που κάναμε στο ΠΟΛΙΣ, που ήταν οι Οικολόγοι Πράσινοι, εμείς, το ΠΡΑΤΤΩ, ήταν ένα βήμα για να αρχίσει όλος αυτός ο χώρος που προαναφέραμε να συνεννοείται.
Έχετε κάνει σχετικές επαφές;
Φυσικά και έχουμε κάνει. Δεν θέλουμε, όμως, να ζητήσουμε από κάποιον να ενταχθεί στην Αριστερή Προοπτική. Οι επαφές μας γίνονται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός χώρου επικοινωνίας. Ενός φόρουμ του χώρου της Αριστεράς που θα βοηθήσει να έρθουν οι θέσεις στο προσκήνιο, να αμβλυνθούν οι διαφορές, και να προχωρήσει στην συγκρότηση πρότασης για την έξοδο από την κρίση.
Ποιοί συμμετέχουν στην Αριστερή Προοπτική;
Όλοι όσοι φύγαμε από την ΔΗΜΑΡ. Όσοι είχαν αποχωρήσει από τις νομαρχιακές επιτροπές, την κεντρική και εκτελεστική επιτροπή και από αλλού, υποστηρίζουν αυτή την κίνηση. Ο χώρος συγκροτείται κατά κύριο λόγο από πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο Ο. Βουδούρης και ο Π. Μουτσινάς γιατί δεν έχουν ενταχθεί στην Αρ. Προοπτική;
Διαπιστώσαμε με τον Οδυσσέα, με τον οποίο είμαστε συνεργάτες και φίλοι, ότι έχουμε διαφορετικές στοχεύσεις όσον αφορά τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει η κίνηση. Ο κ. Βουδούρης ήθελε να προχωρήσει στην ίδρυση ενός ακόμη κόμματος που δεν μας έβρισκε σύμφωνους. Θα κινούνταν σε ένα ασαφή χώρο του ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλισμού, του χώρου της Αριστεράς που δεν μας καλύπτει. Είναι ένας γκρίζος χώρος αυτός με πολλά κόμματα. Στην πορεία μπορεί να αμβλυνθούν οι διαφορές και να είμαστε μαζί. Δεν ξέρει κανείς. Νομίζω ότι ήμασταν σαφείς στην διατύπωση του προσανατολισμού του εγχειρήματός μας.
Έχει αντιδράσει η ΔΗΜΑΡ;
Καθόλου. Και δεν μας απασχολεί κιόλας. Ήταν δεδομένο ότι είτε με την μορφή της απαξίωσης ή την μορφή της κόντρας θα έχουμε θέματα μαζί τους αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια αντίδραση. Από την ώρα που είχαμε διατυπώσει τις διαφωνίες μας, είχε γίνει ξεκάθαρα διακριτός ο ρόλος μας, οι πολιτικές και η στάση μας. Όμως, έχοντας συμβάλει στην συγκρότηση της ΔΗΜΑΡ πρέπει να σημειώσουμε ότι παραμένουμε πιστοί σε όσα είχε διατυπώσει παλαιότερα. Εμείς απευθυνόμαστε στα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που παραμένουν στο κόμμα αν και απογοητευμένοι. Εμείς τους λέμε ότι δεν πρέπει να έχουν καμία ελπίδα ότι θα αλλάξει στάση η ΔΗΜΑΡ.
Επί τη ευκαιρία, πως σχολιάζετε το θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων;
Αναμενόμενο ήταν. Ήταν ένα νέο θέατρο που έπαιξε και η Δημοκρατική Αριστερά μαζί με τους υπόλοιπους. Το ξέραμε και το είχαμε πει από την αρχή. Η ΔΗΜΑΡ έχει υποτάξει τα πάντα για την συμμετοχή στην κυβέρνηση με κάθε κόστος. Αυτό που έγινε ήταν πολύ χαρακτηριστικό. Όπως έκαναν με το ΕΠΑΚ και το χαράτσι, έτσι έκαναν με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Το ότι δεν τα ψήφισαν ήταν καθαρά δημαγωγική κίνηση. Εάν ξαναέρθουν τέτοια ζητήματα προς ψήφιση, θα κάνουν αποχή διευκολύνοντας την ψήφισή τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >