Στην δημοσιότητα έδωσε σήμερα, το πολιτικό πλαίσιο των θέσεών της η Αριστερή Προοπτική, μια πολιτική κίνηση που συγκροτήθηκε από στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, την ΔΗΜΑΡ, και από ανένταχτους αριστερούς. Στην Αριστερή Προοπτική συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο Στέφανος Μπαγιώργος, και ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος.

Ads

Η Αριστερή Προοπτική τονίζει ότι δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμη κόμμα στον χώρο της αριστεράς αλλά μια πολιτική κίνηση που επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση των μορφών διαλόγου στον χώρο αυτό. Στόχος της, όπως δηλώνει, είναι να κάνει την προσπάθειά της για μια «αναγεννητική προσπάθεια για την χώρα».

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι μεσοπρόθεσμα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη ώστε να εγκριθεί η ιδρυτική διακήρυξη και να αναδειχθεί Συντονιστική Επιτροπή.

Σύμφωνα με το πλαίσιο θέσεών της Αριστερής Προοπτικής «η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ένα κυβερνητικό σχήμα που αναπαράγει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που οδήγησε την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι οι υπεύθυνοι των αδιεξόδων δεν είναι σε θέση να βγάλουν την χώρα από τα αδιέξοδα, που οι ίδιοι δημιούργησαν, απλώς σήμερα το φθαρμένο πολιτικό σύστημα απέκτησε μια ιδιότυπη τριχρωμία».

Ads

Για την Αριστερή Προοπτική, υπάρχει πλέον η αναγκαιότητα να διατυπωθεί ένα νέο πολιτικό σχέδιο που θα αντιμετωπίσει τις μνημονιακές πολιτικές και θα ανασχεδιάσει την κοινωνική και οικονομική ζωή, ακουμπώντας σε μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Η Αριστερή Προοπτική εμφανίζεται, μάλιστα, να κρίνει απαραίτητη «την πολιτική και οργανωτική επικοινωνία του συνόλου των «πολύχρωμων» δυνάμεων του προοδευτικού χώρου», με στόχο την διαμόρφωση «ενός πόλου εξουσίας για την αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση».

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, η Αριστερή Προοπτική θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε να προχωρήσει σε περαιτέρω ενοποίηση είτε να αποδιαρθρωθεί τελείως, καθώς με το τρέχον μοντέλο «δεν ανταποκρίνεται στο όραμα των ιδρυτών της και στις ανάγκες των λαών της». «Οι διάφορες εθνικές κρίσεις χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μην μετατραπούν από κρίσεις χρέους σε κρίσεις δημοκρατίας», αναφέρει η πολιτική κίνηση προσθέτοντας ότι κρίνεται αναγκαία η πολιτική επικοινωνία των χωρών του Νότου, ώστε στα πλαίσια της Ενιαίας Ευρώπης να διαμορφώσουν το πλαίσιο κοινών πολιτικών.  

Δείτε αναλυτικά το πλαίσιο θέσεων της Αριστερής Προοπτικής: