Οι δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία φέρνουν στο προσκήνιο τα σενάρια εξόδου της Ισπανία από το ευρώ, ακόμη και πριν από την Ελλάδα.
 

Ads

Ο Μάθιου Λιν, αναλυτής στη Strategy Economics, σε άρθρο του στο Marketwatch παραθέτει έξι λόγους, για τους οποίους συμφέρει την Ισπανία να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Λιν:
 

  • η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί,
  • έχει ήδη κουραστεί από τα μέτρα λιτότητας,
  • διαθέτει πραγματική οικονομία,
  • είναι πολιτικά ασφαλής,
  • έχει ευρύτερους ορίζοντες, λόγω των ισπανόφωνων οικονομιών της Λατινικής, Αμερικής, αλλά και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ,
  • και η συζήτηση για την έξοδό της έχει ήδη ξεκινήσει.

 
«Ίσως το Spexit να συμβεί πριν από το Grexit», καταλήγει ο κ. Λιν.
 
Στο μεταξύ, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 2% τον Απρίλιο στα 1,62 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δημοσίευμα θεωρεί τη μείωση αυτή ως ένδειξη της φθίνουσας εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει η κρίση στην Ισπανία.
 
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται επίσης στοιχεία της ΕΚΤ, η πτώση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ισπανία ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 32 δις. ευρώ τον Απρίλιο και ήταν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις από την εισαγωγή του ευρώ.
 
Η Κομισιόν επιχείρησε την Τετάρτη να κατευνάσει τα πνεύματα, εισηγούμενη για την Ισπανία την επιμήκυνση κατά 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, της προθεσμίας επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα ανήλθε το 2011 στο 8,9%, ενώ η χώρα αυτή αδυνατεί εξαιτίας της ύφεσης, της τραπεζικής κρίσης και της ανεργίας να πετύχει το στόχο μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλέποντας αρχικά. Η Επιτροπή ζήτησε επιπροσθέτως από τη Μαδρίτη να υποβάλει μέχρι τον Ιούλιο ένα διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογή που θα καλύπτει την περίοδο 2013-2014.
 
Σήμερα, η απόδοση των ισπανικών ομολόγων υποχώρησε ελαφρά στο 6,56%, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας για τη μείωση του ελλείμματος και τις θυσίες που αυτή συνεπάγεται για τους Ισπανούς πολίτες. Τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ισπανία κινούνται προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, δηλαδή τα γερμανικά, ελβετικά και αμερικανικά ομόλογα, ενώ κέρδη έχουν και τα γαλλικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) έφθασε σήμερα λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδας στο ιστορικό χαμηλό του 1,234%, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας, ενώ μειώθηκε και η απόδοση των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων στο 2,35%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Πέμπτη το αξιόχρεο οκτώ ισπανικών περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης, επικαλούμενος το δομικό χαρακτήρα που εμφανίζει το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Πέραν της Μαδρίτης υποβαθμίστηκαν οι περιφέρειες: Καστίλλη-Λα Μάντσα, Καταλωνία, Αστούριες, Ανδαλουσία, Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια και η Κανταβρία.

Ads

ΔΝΤ: Η Ισπανία δεν ζήτησε βοήθεια
 
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει ότι η Ισπανία έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Ταμείο. Την διάψευση έκανε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο δεν επεξεργάζεται σχέδια για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη δημοσίευμα του Dow Jones Newswires ήθελε το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ να έχει ξεκινήσει εσωτερικές συζητήσεις για πιθανή στήριξη της Μαδρίτης σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει τα απατιούμενα κεφάλαια για την Bankia.
 
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί αργότερα σήμερα, στην Ουάσινγκτον, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ισπανίας. Επίπλέον γνωστοποιήθηκε ότι στις 4 Ιουνίου θα ξεκινήσει η ετήσια αποτίμηση της ισπανικής οικονομίας από το ΔΝΤ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επέκρινε την ισπανική κυβέρνηση ότι υποτίμησε τον κίνδυνο της Bankia, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και ζήτησε να «φύγει» ο έλεγχος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών από τις κρατικές αρχές. Σε ομιλία του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για «δραματική ανάγκη», την οποία οι εθνικές αρχές έχουν επανειλημμένα υποτιμήσει το κόστος διάσωσης. Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως θα πρέπει να διδαχτούμε από το μάθημα της ισπανικής Bankia, η οποία έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη, έκανε μάλιστα λόγο για «συστημικό» κίνδυνο.
 
Ο κορυφαίος αξιωματούχος κάλεσε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να αποσαφηνίσουν το όραμά τους για το μέλλον του ευρώ, πράγμα που αποτελεί κίνηση κλειδί για την επίλυση της κρίσης που διέρχεται η ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να κληθεί να καλύψει το κενό της πολιτικής». Τόνισε δε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης.