Σταματούν από σήμερα τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση οι φαρμακοποιοί της Αττικής. Με απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ), θα εκτελούνται μεν συνταγές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τις πληρώνουν και στη συνέχεια να ζητούν το ποσό από το Ταμείο τους.

Ads

 
Οι φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά αποφάσισαν επίσης το κλείσιμο των καταστημάτων τους για αύριο Πέμπτη. Οι δύο σύλλογοι καλούν τα μέλη τους σε συγκέντρωση έξω από τον ΕΟΠΥΥ στις 09:00 το πρωί. Μαζί καλούνται και όλες οι οργανώσεις των συνταξιούχων και ασφαλισμένων των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους, λόγω του ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αν και πότε θα δοθούν τα κονδύλια που έχει εκταμιεύσει σύμφωνα με τον νόμο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, προχωρούν στην ενέργεια αυτή, που «είναι αποτέλεσμα της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουν οδηγηθεί τα φαρμακεία που αδυνατούν πλέον να πιστώνουν, και σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων».
 

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τη σημαντική καθυστέρηση που σημειώνεται στην εξόφλησή τους για συνταγές που έχουν εκτελεστεί το 2011. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, Κωνσταντίνο Λουράντο, τα ταμεία που σήμερα αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) οφείλουν στους φαρμακοποιούς της Αττικής 100 εκ. ευρώ. Σημειώνει ότι τα φαρμακεία έχουν να πληρωθούν από πέρυσι τον Απρίλιο και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πιστώνουν επί έναν χρόνο τον ΕΟΠΥΥ. 
 
Την Η.ΔΙ.ΚΑ «δείχνει» ο ΕΟΠΥΥ για τα γενόσημα

 
Εν τω μεταξύ, σε αδυναμίες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης απέδωσε τα προβλήματα με τη συνταγογράφηση των γενόσημων ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Γεράσιμος Βουδούρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι ο προγραμματισμός για τη συνταγογράφηση δεν ανήκει στο υπουργείο αλλά στην Η.ΔΙ.ΚΑ. που έπρεπε να είχε ετοιμαστεί.
 
Ο κ. Βουδούρης επανέφερε την πρόταση για μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο γενόσημο φάρμακο στο 5% προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους ασφαλισμένους και αυξηθούν οι πωλήσεις του.
 
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο για ανεξήγητη συμπεριφορά.
 
«Πετάει η μύγα, μπλοκάρουν τα φαρμακεία»
σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει τις κινητοποιήσεις καθώς έχουν συμφωνήσει με τη συλλογική ηγεσία του κλάδου να λάβουν ένα μέρος των χρημάτων τους την Πέμπτη το πρωί και τη Δευτέρα τα υπόλοιπα. Για τα προηγούμενα οφειλόμενα, όπως υποστήριξε, η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Έκανε τέλος λόγο, για έναν κλάδο ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου έχει καλοπληρωθεί, λαμβάνοντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ .
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι «οι αναβολές και οι υποσχέσεις έχουν ένα όριο» και έκανε λόγο για κοροϊδία και αφερεγγυότητα από την πλευρά του κράτους. Σημείωσε ότι δεν είναι ο σκοπός τους να τιμωρήσουν τους ασφαλισμένους και τόνισε ότι πολλά φαρμακεία έχουν βάλει λουκέτο.