Σε 768 εκλογικά κέντρα, στα οποία θα λειτουργήσουν 1074 κάλπες, που θα πιστοποιηθούν από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη (και παρόντων των μελών της, Λιλίκας Βασιλάκου, Γιώτας Γαζή, Γιώργου Ντόλιου, Μαρίας Παπαγεωργίου και Κώστα Τριαντάφυλλου) θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος. Στελέχη του Κινήματος απευθύνουν έκκληση για μαζική συμμετοχή, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία της Κυριακής ως «μια τομή στη συνέχεια» για το ΠΑΣΟΚ.
 

Ads

Οι σχετικές αποφάσεις είναι, σύμφωνες με τα όσα αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, που εξέδωσε η ΕΚΑΠ για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Η ΕΚΑΠ, επίσης, πιστοποίησε τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, οι οποίες θα διεξάγουν τις εκλογικές διαδικασίες.
 
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών αποτελούνται από μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των Τοπικών Οργανώσεων της χώρας, με τη συμμετοχή και εποπτεία μελών των Συντονιστικών Επιτροπών των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών.
 
Επιπλέον, η ΕΚΑΠ θα βρίσκεται από σήμερα σε συνεχή συνεδρίαση και θα εποπτεύσει την εκλογική διαδικασία, ενώ θα εκδώσει τα πρώτα αποτελέσματα αμέσως μετά την παραλαβή, από το ηλεκτρονικό σύστημα και την πιστοποίηση των εγγραφών, του 25% των ψηφοδελτίων.
 
Τέλος, στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, www.pasok.gr, έχει αναρτηθεί ο κατάλογος των πιστοποιημένων εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια.

Έκκληση στελεχών για μαζική συμμετοχή στις εκλογές
 
Έκκληση στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ για μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, απηύθυναν οι βουλευτές Γιάννης Μαγκριώτης, Χρύσα Αράπογλου, Σπύρος Βούγιας, Εύα Καϊλή, Βασίλης Γερανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης και οι γραμματείς των οργανώσεων του Κινήματος στην Κεντρική Μακεδονία, Γιώργος Γεράκης, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Παντελής Κουκουλεκίδης.
 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, εξήραν τη συμπεριφορά και τη στάση του υποψήφιου προέδρου του κόμματος, Ευάγγελου Βενιζέλου, ιδίως από την ώρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, τόνισαν την ανάγκη να αποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ τις σχέσεις του με την κοινωνία, που τραυματίστηκαν, και είπαν ότι ήδη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για τις εκλογές της Κυριακής.
 
Η αυτονόητη εκλογή Βενιζέλου δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποχή από τις εσωκομματικές εκλογές, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Προσέθεσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι για τα δύσκολα και πως θα το αποδείξει για άλλη μια φορά, ενώ, απευθυνόμενος σε όσους είναι απογοητευμένοι, τους κάλεσε να πάνε στις κάλπες και να παλέψουν συλλογικά για τη δικαίωσή τους.
 
Σύμφωνα με τη Χρύσα Αράπογλου, η αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα έπρεπε να είχε γίνει την επομένη που ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι δεν σηκώνει άλλη αμφισβήτηση αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε τις εσωκομματικές εκλογές «δοκιμασία δημοκρατίας». Επισήμανε ότι, πέρα από του άλλους κινδύνους, υπάρχει και κίνδυνος δημοκρατίας, επειδή στα κόμματα υπάρχει έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας και οι έκτακτες συνθήκες φέρνουν έκτακτη νομοθεσία.
 
Ο Σπύρος Βούγιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποκατασταθούν οι διαταραγμένες σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη βάση του και την κοινωνία, ενώ η Εύα Καϊλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε και πολλά λάθη, τόνισε ότι το Κίνημα δεν πρέπει να απογοητεύσει ξανά και πρέπει να διεκδικήσει αξιοπρεπείς μισθούς. Τέλος, ο Βασίλης Γερανίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δρομολογεί την επανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και άφησε αιχμές εναντίον της Λούκας Κατσέλη, του Χάρη Καστανίδη και των άλλων βουλευτών που ακολουθούν το πολιτικό εγχείρημα της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Ο κ. Αρβανιτίδης είπε ότι οι εσωκομματικές εκλογές είναι η ευκαιρία να κάνει το ΠΑΣΟΚ μια νέα αρχή και «να δούμε ποιοι είμαστε», όπως σημείωσε.
 
Σύμφωνα με τους γραμματείς των οργανώσεων, δεν υπάρχουν μαζικές αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ προς την «Κοινωνική Συμφωνία», εκτός από έναν μικρό αριθμό στελεχών που παραιτήθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν στο Κίνημα.
 
Τα πιστοποιημένα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 54.500. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 σε όλο το νομό είχαν πάρει μέρος 65.000 άτομα και η εκτίμηση των κομματικών στελεχών είναι ότι η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής θα κυμανθεί στο 50% της προηγούμενης.
 
Στον νομό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν 51 εκλογικά κέντρα (17 στην Α΄ εκλογική περιφέρεια και 34 στη Β΄), στις Σέρρες και τη Χαλκιδική από 14, στην Ημαθία και την Πέλλα από 12, στο Κιλκίς 10 και στην Πιερία 8. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης τα εκλογικά κέντρα θα βρίσκονται στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στο περίπτερο 7 της ΔΕΘ και στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Δ. Ρέππας: «Τομή στη συνέχεια» οι εκλογές
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λαμία, όπου βρέθηκε και είχε συναντήσεις και επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον και θα έχει πάντα μέλλον, όσο οι επιλογές του είναι ταυτισμένες με το καθήκον του να ανταποκριθεί στα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών».
 
Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε τις εκλογές της Κυριακής ως «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξεί το δικό του νέο κεφάλαιο να είναι ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία της χώρας», ενώ αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, χαρακτήρισε «σημαντική» τη διαδρομή του μέσα στο ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως «σήμερα μπορεί να πει κανείς ότι η ανάδειξή του στην ηγεσία του Κινήματος αποτελεί μια, κατά κάποιο τρόπο, φυσιολογική εξέλιξη».

Ads