Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε σήμερα το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν εξασφάλισε την ψήφου εμπιστοσύνης.

Ads

 
Δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Κόμμα των Φινλανδών και το Κόμμα του Κέντρου, είχαν ζητήσει ψήφο δυσπιστίας, αλλά η κυβέρνηση εξασφάλισε την έγκριση του δεύτερου σχεδίου δανειοδότησης της Ελλάδας με 111 ψήφους υπέρ, έναντι 72 κατά και 15 αποχές.

Χθες αργά το βράδυ το και κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψήφισε το δεύτερο σχέδιο δανειοδότησης της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς το απαραίτητο για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Σήμερα, το κοινοβούλιο ψήφισε κατά της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.
 
Το Κόμμα της Ελευθερίας, σημαντικός σύμμαχος της κυβέρνησης μειοψηφίας, το οποίο τάσσεται κατά των σχεδίων διάσωσης της ευρωζώνης, και οι αντιπολιτευόμενοι και ευρωσκεπτικιστές Σοσιαλιστές είχαν ζητήσει ξεχωριστά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο με το επιχείρημα ότι αυτό θα μεταβιβάσει εξουσίες στην ΕΕ και μπορεί να έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ολλανδίας.
 
Ευρεία πλειοψηφία του Φιλελεύθερου Κόμματος και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, τα οποία βρίσκονται και τα δύο στην κυβέρνηση, και του Εργατικού, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, της Πράσινης Αριστεράς και άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν σήμερα στο κοινοβούλιο κατά της πρότασης αυτής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως αναμενόταν.
 
Η Ιρλανδία αποφάσισε χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο που αποσκοπεί στην αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ευρωζώνης.