Μέτρα σκληρής λιτότητας που προβλέπουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο φορέων και οργανισμών θέτουν ως προϋπόθεση οι δανειστές προκειμένου να προχωρήσουν στη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώνει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Η συνεδρίαση του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου  με την προυπόθεση ότι έως τότε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ads

«Μετά από δώδεκα ώρες συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ενημερωθεί το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 14:30 το μεσημέρι, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, ο υπουργός θα έχει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, στην οποία θα συζητηθούν κρίσιμα θέματα, όπως η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις υπαλλήλων και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  

Ads

Οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς που απαιτεί η τρόικα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κ.λπ.) δεν συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων έχει αναλάβει γαλλική εταιρία.  Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, με βάση την αξιολόγηση που θα διεξαχθεί. Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί.