Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία το «παράπονο» του προέδρου της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ότι μειώθηκε το εισόδημά του, ενώ οι Πορτογάλοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κάλεσαν τον Πορτογάλο πρόεδρο να παραιτηθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.  

Ads

 
Αίτηση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και ζητά την παραίτηση του 72χρονου συντηρητικού πολιτικού μέχρι σήμερα το βράδυ, υπογράφτηκε από περίπου 33.000 Πορτογάλους.
 
Αιτία αποτέλεσαν παράπονα του προέδρου σε τηλεοπτική εκπομπή ότι μία από τις συντάξεις που λαμβάνει μειώθηκε στα 1.300 ευρώ, την ώρα που η μέση σύνταξη στην Πορτογαλία είναι 400 ευρώ το μήνα.
 
Το 2011 ο Πορτογάλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το εισόδημά του, που αποτελείται από πολλές συντάξεις, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ το μήνα. Για το λόγο αυτό αρνήθηκε να λάβει την προεδρική αποζημίωση ύψους 6.523 ευρώ μηνιαίως, καθώς βάσει ενός νόμου που υιοθετήθηκε το 2011 οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να λαμβάνουν ταυτόχρονα μισθό και σύνταξη.
 
Την Τρίτη, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο και πρόσφεραν κέρματα, γάλα και τσίχλες στον «φτωχό» πρόεδρο.
 
Μετά το σχόλιό του ο Καβάκο Σίλβα προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι αυτό που εννοούσε είναι ότι κάνει και εκείνος θυσίες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Πορτογαλία.