Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ είναι «κόκκινη γραμμή» και ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την αντίδρασή τους, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πάλι, εκτίμησε σήμερα πως η οικονομική πίεση θα αναγκάσει το Ιράν να επανεξετάσει τη θέση του, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν πτωτικά λόγω των εξελίξεων σε Ιράν και Νιγηρία.

Ads

 
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκαν να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στον Χαμενεΐ και αν το Ιράν έχει απαντήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 
Βασική ανησυχία των αμερικανών αξιωματούχων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι ένας θερμόαιμος επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης ενδέχεται να δράσει μόνος του και να προκαλέσει σύρραξη, επισημαίνουν οι New York Times.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες η Τεχεράνη απείλησε επανειλημμένα να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, τη θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται το 35% του αργού πετρελαίου που μεταφέρεται παγκοσμίως με δεξαμενόπλοια, εάν η Δύση επιβάλει νέες κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
 
Η Τεχεράνη διαψεύδει τους Δυτικούς ισχυρισμούς ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτική διάσταση, όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν πείθεται και έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων τα τελευταία χρόνια.
 
Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει συμφωνήσει “επί της αρχής” να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες εργάζονται για την οριστικοποίηση των κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου.
 
Πάντως, η ΕΕ θα καθυστερήσει για περίπου έξι μήνες την εφαρμογή του εμπάργκο προκειμένου να δώσει χρόνο στις χώρες-μέλη της που βασίζονται πολύ στο ιρανικό πετρέλαιο να βρουν εναλλακτικές πηγές.
 
Βρετανία: Το Ιράν θα αναγκαστεί αν επανεξετάσει τη θέση του
 
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια ότι η οικονομική πίεση που ασκείται στο Ιράν θα το αναγκάσει να επανεξετάσει τη θέση του, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε υπό τη μορφή κειμένου το δίκτυο.
 
Η συνέντευξη του Κάμερον θα μεταδοθεί από το αλ Αραμπίγια, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι, μέσα στην ημέρα.
 
Νωρίτερα σήμερα ο Κάμερον συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, στην πρώτη του επίσκεψη στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα από το 2010 οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
 
Πτώση για τιμές του πετρελαίου
 
Στο μεταξύ, πτωτικά κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Νέας Υόρκη, στα πλαίσια μίας αγοράς που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στο Ιράν και στη Νιγηρία.
 
Περί τις 16.15, ώρα Ελλάδος, η ποιότητα «ελαφρύ γλυκό» αργού πετρελαίου, για παράδοση στον Φεβρουάριο, ετιμάτο 98,16 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κατά 94 σεντς λιγότερο από χθες.
 
«Ο καλύτερος όρος για να χαρακτηρίσει κανείς την διακύμανση των τιμών του πετρελαίου σήμερα, την ώρα που η αγορά χωνεύει τη σχετική μείωση της έντασης με το Ιράν και αναμένει τις νέες εξελίξεις, είναι η διστακτικότητα», τονίζει ο Ματ Σμιθ της Summit Energy (του ομίλου Schneider Electric).
 
Η τιμή του πετρελαίου, που χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινείτο ανοδικά, υποχώρησε απότομα περί τα τέλη της ημέρας, μετά τις προβλέψεις της αγοράς για πιθανή αναστολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
 
«Η αγορά είναι εξαιρετικά αβέβαιη εξαιτίας της ανησυχίας για το Ιράν και τη Νιγηρία, αλλά επίσης και λόγω της επιστροφής του λιβυκού πετρελαίου», έπειτα από την περυσινή εμφύλια σύρραξη, εξηγεί ο Άντι Λίποου, της Lipow Oil Associates.
 
«Ακόμη και οι μικρές εξελίξεις στην διακύμανση των κινδύνων που επικρέμονται στην τροφοδοσία μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές αλλαγές στις τιμές», τονίζουν αναλυτές της Commerzbank.