Για τον κίνδυνο ενός «εμφυλίου πολέμου και ενός πολέμου των θρησκειών» στη Συρία προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που μέλη του κόμματος Μπάαθ αποσχίστηκαν και στράφηκαν κατά του προέδρου Άσαντ. Η αιματηρή καταστολή διαδηλωτών στη χώρα συνεχίζεται, με αποτέλεσμα σήμερα 18 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη Χομς.

Ads

 
«Η κατάσταση που εξελίσσεται εκεί οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο, σε φυλετικό πόλεμο, πόλεμο των θρησκειών και των κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο. Ένας εμφύλιος πόλεμος που θα μπορούσε να λάβει χώρα θα μας έβαζε σε δύσκολη θέση… και θα αποτελούσε απειλή για μας», συνέχισε.
 
Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 910 χιλιομέτρων με τη Συρία, πρώην σύμμαχο της, έχει επανειλημμένα καταδικάσει την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, το οποίο έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
 
Ο Ερντογάν ζήτησε αρκετές φορές πέρυσι την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Η Συρία έχει μια κυβέρνηση που δολοφονεί τους ίδιους τους πολίτες της. Κανείς δεν μπορεί να εγκρίνει (…) τα αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε.
 
Η Τουρκία συντάχθηκε με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τις δυτικές δυνάμεις για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού. Έχει αναστείλει τις οικονομικές συμβάσεις πίστωσης προς τη Συρία και έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να εφαρμόζει αυτές τις κυρώσεις, και ότι αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης.
 
Αποσχίστηκαν μέλη του κόμματος Μπάαθ
 
Την ίδια ώρα, στη Συρία, μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, που φέρονται να διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική, διακήρυξαν σήμερα ότι προχωρούν σε «πραξικόπημα» κατά της κομματικής ηγεσίας και ανακοίνωσαν ότι θα ενωθούν με τους αντιφρονούντες που έχουν εξεγερθεί κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, τα πρώην στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι η ομάδα τους αποκαλείται «Κόμμα Νέο Μπάαθ». Αναφέρουν ότι συντάσσονται «με τη δεκάμηνη εξέγερση του λαού με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού, πλουραλιστικού κράτους».
 
Η ομάδα αξιώνει την επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες που βασίζονται στην «εθνική ενότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία» και καλεί τα άλλα μέλη του κόμματος Μπάαθ -το οποίο κυβερνά τη Συρία από το 1963- να εξεγερθούν κατά της «διεφθαρμένης ηγεσίας».

Δεκαοχτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Χομς
 
Εν τω μεταξύ, άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν σήμερα 18 άτομα και συνέλαβαν τουλάχιστον 30, καθώς συνεχίζεται η καταστολή των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσαν ακτιβιστές στο Γερμανικό Πρακτορείο.
 
Οι ακτιβιστές κατήγγειλαν επίσης την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να παρατείνει την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία αντί να παραπέμψει τη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
«Δεκαοχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη συνοικία Χαλιντίγε της Χομς όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν τους διαδηλωτές μετά τη μεσημεριανή προσευχή», είπε ο Όμαρ Χόμσι, ένας ακτιβιστής από την περιοχή. Παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, που βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα, έφυγαν από την περιοχή μετά τους πυροβολισμούς, πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα, στρατιώτες έκαναν έρευνες σε σπίτια στα προάστια της Δαμασκού και συνέλαβαν τουλάχιστον 30 άτομα.