Ένας πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας κατονομάσθηκε ως ύποπτος και κλήθηκε για ανάκριση από τους ερευνητές οι οποίοι ερευνούν μια εκστρατεία στο Ίντερνετ για τη δυσφήμηση του κόμματος AK του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εν τω μεταξύ η τουρκική δικαιοσύνη επιδιώκει να καταδικάσει σε ισόβια δεσμά τον πραξικοπηματία Κενάν Εβρέν και άλλον έναν από τους στρατηγούς που ηγήθηκαν στο πραξικόπημα που κατέλυσε τη δημοκρατία το 1980.

Ads

 
Σχετικά με  την εκστρατεία στο ίντερνετ, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος αποστρατεύθηκε το 2010, φέρεται να είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που εμπλέκεται στη διευρυνόμενη έρευνα για το αποκαλούμενο δίκτυο Εργκένεκον, μια υπερεθνικιστική οργάνωση που κατηγορείται από εισαγγελείς ότι συνωμοτούσε για να ανατρέψει την κυβέρνηση.
 
Η υπόθεση Εργκένεκον θεωρείται ότι εντάσσεται σε μια σύγκρουση ανάμεσα στο ΑΚ, το οποίο έχει τις ρίζες του σ’ ένα απαγορευμένο ισλαμιστικό κόμμα που ανέλαβε την εξουσία το 2002, και στις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες προστατεύουν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και έχουν ανατρέψει σε 40 χρόνια τέσσερις κυβερνήσεις.
 
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιείται από εισαγγελείς, επικεντρώνεται στις κατηγορίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δημιούργησαν ιστότοπους για να διαδώσουν αντικυβερνητική προπαγάνδα με πρόθεση να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έστειλε ειδοποίηση στον Μπασμπούγ, ο οποίος ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου από το 2008 ως το 2010, καλώντας τον να απαντήσει σε ερωτήσεις ως ύποπτος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μπασμπούγ θα παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα την Πέμπτη.
 
Η υπόθεση του αποκαλούμενου “Μνημονίου του Ίντερνετ” είναι μία μόνο από τις πολλές πτυχές των ερευνών για το δίκτυο Εργκένεκον που άρχισαν πριν από πέντε χρόνια.
 
Αρκετές εκατοντάδες κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένων απόστρατων υψηλόβαθμων αξιωματικών, δικηγόρων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων δικάζονται σε υποθέσεις που σχετίζονται με την έρευνα για το δίκτυο Εργκένεκον.
 
Αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚ ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση Εργκένεκον για να διώξει τους επικριτές της. Η κυβέρνηση αρνείται την κατηγορία.

 
Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει πως η τουρκική δικαιοσύνη επιδιώκει, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, να καταδικάσει σε ισόβια τον πρώην πρόεδρο Κενάν Εβρέν και άλλον έναν από τους στρατηγούς που ηγήθηκαν στο πραξικόπημα που κατέλυσε τη δημοκρατία το 1980.
 
Ειδικότερα, όπως μεταδίδεται, ο ειδικός αντιεισαγγελέας της Άγκυρας Χουσεΐν Γκορουσέν ανακοίνωσε πως ο Εβρέν και ο πρώην αρχηγός Αεροπορίας Ταχσίν Χασινκαγιά περιλαμβάνονται στους υπόπτους που αναφέρονται στο κατηγορητήριο και ζητείται η καταδίκη τους σε ισόβια δεσμά.
 
Σημειώνεται πως ένας ακόμα από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού Νετζάτ Τουμέρ απεβίωσε λίγο μετά την κλήτευσή του από την εισαγγελία.
 
Οι απόστρατοι στρατιωτικοί διώκονται για κατηγορίες που αναφέρονται στην εκτέλεση πραξικοπήματος και για προσπάθειες μεταβολής της συνταγματικής τάξης με βίαιο τρόπο.