Διατεθειμένος να παραδοθεί στις αρχές φέρεται ο Εφραίμ από τους συνηγόρους του, οι οποίοι θα ζητήσουν να τεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου αναχώρησε -οδικώς στη 1 μ.μ.- συνοδεία αστυνομικών, για να μεταβεί εντός της ημέρας στην Αθήνα. Θα δώσει το «παρών» στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και έπειτα θα μεταχθεί στο Εφετείο, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης. Δεν κάνουμε διακρίσεις, διαμηνύουν οι δικαστικοί, απαντώντας στις επικρίσεις για την προφυλάκιση, χωρίς να λείπουν πάντως και οι διαφορετικές φωνές στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Ads

Αφού κρίθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σαφή βελτίωση, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του ηγούμενου Εφραίμ. Σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό, ρυθμίστηκε το σάκχαρο του ηγούμενου και υποχώρησαν οι πόνοι από τη δισκοπάθεια, όπως και ο πυρετός από τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agioritikovima.gr, ο ηγούμενος φέρεται να είπε σε μοναχούς που τον συνάντησαν πως αδίκως φυλακίζεται. «Από νέος παραδόθηκα στα χέρια της Παναγίας και πάλι εκεί που πάω παραδίνομαι στα χέρια της Παναγίας, για αυτό και μη φοβάστε. Δεν επιδίωξα ούτε δόξα ούτε ηρωισμούς. Αν επιδίωκα αυτά δεν θα γινόμουνα μοναχός στο Αγιο Όρος, υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι το Άγιο Όρος και την περιουσία της μονής μας που δημιούργησαν οι προπάτορες μας. Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή», φέρεται να ανέφερε.

Στον Ι. Τέντε ο διοικητής του Αγίου Όρους

Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, αποφασίστηκε η αποστολή, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, επιστολής συμπαράστασης στον ηγούμενο Εφραίμ, όπως και η σύνταξη επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Παγου Ιωάννη Τέντε με την παράκληση να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Ads

Στην επιστολή, την οποία έχει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης πολιτείας διαβεβαιώνει τον κ. Τέντε ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης η καθ’ ημάς Ιερά Κοινότητα παρέχει την διαβεβαίωσιν και εγγυάται την παραμονήν του Γέροντος Εφραίμ εντός Μονής».
 
Παράλληλα, η Ιερά Κοινότητα αφού εκφράζει «την μεγάλην έκπληξιν ημών δια την έκδοσιν του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών προς άμεσον προφυλάκισιν του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ματοπεδίου Αρχιμανδριτου κ. Εφραίμ», αναφέρει μεταξύ άλλων:
 
«…προξενεί εις ημάς κατάπληξιν το γεγονός ότι το βούλευμα τούτο εξεδόθη και απεστάλη προς εκτέλεσιν εσπευσμένως κατά τας παραμονάς της εορτής της γεννήσεως του Κυρίου Ημών Χριστού. Εκδοθέντος μάλιστα συμφώνως προς αυτό του κατά νόμον εντάλματος προσωρινής κρατήσεως υπό της ανακρίτριας διενεργήθη ήδη κατά την 24η τρέχοντος μηνός η σύλληψης Καθηγουμένου πραγματοποιηθείσα εν τη Ιερα Μονή Βατοπεδίου κατόπιν κινητοποιήσεως ισχυρας αστυνομικής δυνάμεως υπό τον αστυνομικόν διευθυντήν Χαλκιδικής, τη συμπράξει εισαγγελικού λειτουργού της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ως εάν επρόκειτο περί προσώπου άκρως επικινδύνου περί του οποίου δήθεν υφίσταντο υπόνοιαι απειθείας ή αντιστάσεως».
 
Στο τέλος της ανακοίνωσης σημειώνεται: «…υποβάλλομεν επείγουσαν έκκλησιν και θερμοτάτην παράκλησιν όπως ασκήσετε το όπερ εκ του νόμου έχετε δικαίωμα της αναιρέσεως του προρρηθέντος βουλεύματος».
 
Στη χθεσινή σύνοδο αποφασίστηκε και η αποστολή επιστολής προς το υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επικρίνεται η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις δικαστικές αρχές και υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους και η άλλη προς την αδελφότητα της μονής Βατοπεδίου με την οποία δηλώνεται η συμπαράστασή της προς την «δοκιμασία του αδελφού Εφραίμ» αλλά και των μοναχών της μονής.

Την Τρίτη, ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αντί για τις φυλακές. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει ότι οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.
 

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεργάτες του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, τους οποίους επικαλέστηκε ο ΑΝΤ1 τόνισαν ότι προβληματίζει ιδιαίτερα η χρονική συγκυρία της προφυλάκισής του. 

Στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Ανθιμος, αφού ξεκαθάρισε ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε και εκείνος τον προβληματισμό των πιστών για τη χρονική συγκυρία των γεγονότων.
 
Οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια, «όπου οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δεν έχουν θέση» δήλωσε από την πλευρά του, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υπόθεση του ηγουμένου Εφραίμ ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε επίσης ότι «δεν πρέπει να γίνεται κοντραμπάντο», κατά την έκφραση του, με τους πολιτικούς. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε η περιπέτεια του γέροντα Εφραίμ να λήξει σύντομα, αφού όπως ανέφερε, δεν ευχαριστεί κανένα να βλέπει ένα ηγούμενο στο κελί της φυλακής.
 
Διχασμένη η Δικαιοσύνη 

Πάντως, στους κόλπους της Δικαιοσύνης εκφράζονται διαφωνίες για την προφυλάκιση του ηγούμενου. Μετά τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου, που κράτησε αποστάσεις από την απόφαση, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος αμφισβητεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η προφυλάκιση ήταν το αναγκαίο μέτρο.
 
Ωστόσο, σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της διαφοροποιεί τη στάση της από τον κ. Αθανασίου και καταδικάζει τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την κριτική που ασκήθηκε για την απόφαση της προφυλάκισης και αναφέρει: «Είναι πρωτοφανές παράγοντες ξένης χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου. Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος καταδικάζει οποιαδήποτε παρέμβαση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, παράλληλα όμως αμφισβητεί -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η προφυλάκιση ήταν το αναγκαίο μέτρο. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί εάν ο ηγούμενος Εφραίμ είχε γνωστή διαμονή, εάν ήταν ύποπτος φυγής και εάν ήταν δυνατόν να τελέσει νέες άδικες πράξεις από εκείνες που φέρεται να διέπραξε. Πάντως, επί πέντε χρόνια βρίσκεται στο μοναστήρι του, πρόσφατα πήγε στη Ρωσία και επέστρεψε και δεν υπάρχουν αναφορές περί εμπλοκής του σε άλλη υπόθεση. Περαιτέρω, θα πρέπει και να προβληματιστεί κάποιος σχετικά με το αν υπήρχαν άλλα μέτρα που θα διασφάλιζαν την παρουσία του σε ενδεχόμενη δίκη του, διότι ακόμη δεν υπάρχει κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου περί αποχρωσών ή μη ενδείξεων ενοχής του. Εξ άλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ ευρίσκεται υπό την πνευματική εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη».
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος των Αθηναίων δικηγόρων τονίζει: «Η προσπάθεια για την ορθή απονομή του δικαίου είναι πολυσύνθετη και κινείται συνήθως ανάμεσα σε λεπτές ισορροπίες, που καθιστούν πολλές φορές πιθανή τη διάπραξη υπερβολών».
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, πάλι, τόνισε ότι «το ποινικο – νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου».
 
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφορικά με διαβήματα και αιτήματα πολιτών και φορέων που δέχεται, προκειμένου να παρέμβει στην υπόθεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου Εφραίμ, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «ουδέποτε παρενέβην, ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».

Οι επικρίσεις από τη Ρωσική Εκκλησία

Η απόφαση για τη σύλληψη του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ είναι «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.

 «Πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού αποτελεί υπερβολικό μέτρο», επεσήμανε ο πατέρας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν υπάρχει βασιμότητα στην απόφαση της σύλληψης, γιατί γι’ αυτό χρειάζεται καλή γνώση τόσο της ελληνικής νομοθεσίας, όσο και των στοιχείων της υπόθεσης, όμως και μόνο το γεγονός της σύλληψης του γέροντος Εφραίμ, πολύ περισσότερο, που σήμερα εορτάζονται στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα «προκαλεί μεγάλα ερωτήματα».

 «Σε πολλούς πιστούς στην Ελλάδα αυτό θα χαλάσει τη γιορτή», εκτίμησε ο Ρώσος ιερωμένος.

Εξέφρασε, μάλιστα, την έκπληξή του, γιατί «η νέα έξαρση αυτής της υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά την θριαμβευτική επιστροφή του πατέρα Εφραίμ με την Αγία Ζώνη από τη Ρωσία, μπορεί να είναι μια τυχαία σύμπτωση, όμως πολλοί άνθρωποι βλέπουν εδώ κάποια σχέση, κάποιο πολιτικό παρασκήνιο», συμπλήρωσε ο κ. Γιακιμτσούκ στο ρωσικό πρακτορείο.

Η αντιπροσωπεία της Μονής Βατοπεδίου συνόδευσε την Αγία Ζώνη, η οποία εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σε 11 ρωσικές πόλεις το διάστημα 20 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου, σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσέλευσης πιστών, που υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια.

Χθες, με ανακοίνωσή του, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη Εφραίμ το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του ηγουμένου στη Ρωσία και τελεί υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, προσωπικού φίλου και ομοϊδεάτη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. O κ. Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα δύο φορές με τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μόσχα, κατά την άφιξη της Αγίας Ζώνης και εν συνεχεία στην κατοικία του, όπου είχε προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της Μονής.

Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα Μιχαήλ Γιάκουσεφ στο Facebook δημιουργήθηκε ομάδα υποστήριξης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, όπου καλούνται να υπογράψουν και να αφήσουν τα σχόλιά τους Ρώσοι πολίτες, καθώς, κατά τον κ. Γιάκουσεφ «όσοι γνωρίζουμε τον γέροντα Εφραίμ είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η δικαστική διαδικασία είναι αστήρικτη και πολιτικά εξαρτημένη».

Όπως σημειώνεται στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και άλλα ρωσικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν καθημερινά τις εξελίξεις από το Βατοπέδιο και το Άγιον Όρος, η Τίμια Ζώνη εκτίθεται κάθε χρόνο σε λαϊκό προσκύνημα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, που ζητούν επίμονα να οργανωθεί η επίσκεψή της και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία, κατ’ εξαίρεση, καθώς η Μονή Βατοπεδίου έχει στο παρελθόν απορρίψει τουλάχιστον δύο προσκλήσεις για μεταφορά της Ζώνης στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία.