Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, στην περίπτωση «που ένα παρόμοιο μέτρο υπηρετεί τη μεταρρύθμιση του κράτους», παρότι, όπως ανέφερε ο ίδιος, η τρόικα δεν ζήτησε επισήμως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ads

 
«Οι απολύσεις πρέπει να γίνουν με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση, που θα βοηθούσαν στη μεταρρύθμιση του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της εφεδρείας, σημείωσε πως έσπασε ένα μεγάλο ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Παρότι, όπως επισήμανε ο κ. Ρέππας, τα αποτελέσματα των αποχωρήσεων μέχρι τώρα δείχνουν ότι έχουν αποχωρήσει «μόλις 10.000 υπάλληλοι, μετά από δύο εβδομάδες καταγραφής», ενώ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας πρέπει να φύγουν άλλοι 20.000.
 
Για τις απευθείας απολύσεις δημοσίων υπάλλήλων τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε πως αυτές θα ενταχθούν σε μία πολιτική που θα οδηγήσει σε καλύτερο κράτος. «Αν έρθει το τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε πρόταση θα τη συζητήσουμε. Απολύσεις, όμως, έτσι όπως τίθενται, όχι. Απολύσεις όμως που οδηγούν στην αναδιοργάνωση του κράτους μπορούν να αντιμετωπιστούν».
 
Ο κ Ρέππας τάχθηκε επίσης, υπέρ του λουκέτου σε ζημιογόνους οργανισμούς και να εξεταστεί το προσωπικό που εργάζεται εκεί και οι ειδικότητες.
 
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα 6μηνο, το υπάρχον σχέδιο της εφεδρείας που αφορά 30.000 υπαλλήλους ή να υπάρξει δεύτερο κύμα εφέδρων το 2012. «Μπορούμε να παραμείνουμε στο στόχο και να παραταθεί ο χρόνος της εφεδρείας ή να επιλέξουμε να κριθεί το ποιοι υπάλληλοι θα φύγουν μέσα από την αξιολόγηση», κάτι όμως που «χρειάζεται χρόνο», υπογράμμισε.
 
Αναφερόμενος ακόμη σε συγκεκριμένους αριθμούς, επισήμανε πως 700.000 είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 190.000 είναι εκπαιδευτικοί και 155.000 είναι τα σώματα ασφαλείας, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια μεγαλύτερων περικοπών στο προσωπικό του Δημοσίου.
 
Απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος χθες έκανε λόγο για επιπλέον απολύσεις, σχολίασε ότι «δεν ακούγονται από πουθενά προτάσεις, αλλά μόνο στόχοι» και συμπλήρωσε πως ο κύριος Τομσεν «δεν προβλέπει μέτρα κοινωνικής προστασίας».
 
Τέλος, μιλώντας για την πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Ρέππας ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχει αίσθηση προσωρινότητας.