Έλλειμμα κοντά στο 10% στο τέλος του 2011 προέβλεψε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, τονίζοντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του έτους είναι χαμένοι. Μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις έμειναν πίσω, λόγω και της ύφεσης στην οικονομίας.

Ads

 
Σχετικά με τα μέτρα που ζητήθηκαν και ζητούνται από την τρόικα, επισήμανε πως «έπρεπε να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά και όχι σε όλα τα μέτρα μαζί». Σημείωσε και πάλι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα νέων φόρων, αλλά άμεση ανάγκη για «επιθετική» μείωση του κράτους, ακόμα και με κλείσιμο φορέων, θέματα που έως τώρα ήταν ταμπού. «Πώς θα πετύχει το πρόγραμμα αν δεν ξεπεράσετε τα ταμπού», υπογράμμισε.
 
Μίλησε εκ νέου για ανάγκη ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την ανάγκη ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και την αναδιάρθωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ώστε να επιχορηγούνται πλέον οι υγιείς επιχειρήσεις.

Ολιβιέ Μπλανσάρ: Η λιτότητα δεν φέρνει ανάπτυξη
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, η θεωρία ότι η λιτότητα θα φέρει από μόνη της την εμπιστοσύνη των αγορών και την οικονομική ανάκαμψη πρέπει να εγκαταλειφθεί.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Νέα Υόρκη, το στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το σφίξιμο του ζωναριού -αν και απαραίτητο- έχει αρνητικά αποτελέσματα αν γίνει υπερβολικά γρήγορα. «Νομίζω όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι μια διαδικασία μακρά, μεσοπρόθεσμης διαρκείας», τόνισε.