Οι προτάσεις της Κομισιόν για την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την ενότητα της ευρωζώνης και όχι να οδηγήσουν στη διάσπασή της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Ads

 
«Οποιαδήποτε πρόταση, πιστεύουμε, θα πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της διασφάλισης της ενότητας στην ευρωζώνη. Η πρότασή μας είναι να βοηθήσουμε την ευρωζώνη να μείνει ενωμένη, όχι να τη βοηθήσουμε να διασπαστεί» ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Παράλληλα, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε ότι η Ευρωομάδα είναι το όργανο το οποίο θα αποφασίσει, κατά πόσο οι επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν οι επιστολές που έλαβε η Ευρωομάδα (Eurogroup) από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο εκπρόσωπος Τύπου παρέπεμψε στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, κατά την οποία, τόσο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας θα εκφράσουν την άποψή τους για το περιεχόμενο των επιστολών. Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, τα κράτη-μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Επίτροπος Ρεν δεν επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, προτού συνομιλήσει με τους εταίρους του στην Ευρωομάδα.

Ads

Σε ό,τι αφορά, την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ ή EFSF) που θα αποφασίσει αύριο η Ευρωομάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρκέστηκε να επισημάνει τη σημασία πλήρης εφαρμογής της σχετικής απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι το ΕΤΧΣ παραμένει το βασικό στοιχείο της απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία έχει ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ο κ. Αλταφάζ, αφού τόνισε ότι το σενάριο αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το ίδιο το ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Ρεν στη Ρώμη, την περασμένη εβδομάδα. Διευκρίνισε, δε, ότι αν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης επιθυμεί να ζητήσει οικονομική στήριξη, θα πρέπει να υποβάλει το αίτημά του τόσο στην Ευρωομάδα όσο και στο ΔΝΤ.
 
Η Αυστρία δεν υποστηρίζει ακόμη τα ευρωομόλογα
 

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της αυστριακής καγκελαρίας δηλώνει πως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υιοθετήσουν κοινά μέτρα για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά προτού σκεφτούν την ιδέα έκδοσης κοινών ομολόγων.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου πραγματοποιήθηκαν αφότου ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν ανέφερε στις Βρυξέλλες ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι μία μορφή ευρωομολόγων. «Αυτό είναι ήδη ένας προπομπός, ένα είδος ευρωομολόγων. Δεν έχει σημασία πως θα το πούμε στο τέλος», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Αυστρίας.

«Το αποφασιστικό θέμα είναι ο συγχρονισμός. Σε αυτό το στάδιο, χωρίς αυτά τα κοινά μέτρα, δε χρειάζεται να εκδώσουμε ευρωομόλογα», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το ίδιο ισχύει για έναν πιθανώς πιο διευρυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.