Περισσότεροι από 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Αίγυπτο, στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας. Άλλοι περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης, ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Ads

 
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το βασικό νεκροτομείο του Καΐρου, στο νοσοκομείο Ζάιναμ, έχει παραλάβει 33 σορούς ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι πηγές αυτές, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι το νεκροτομείο είναι ο κύριος προορισμός των σορών των νεκρών. Κατά τις ίδιες πηγές τα περισσότερα πτώματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Προηγουμένως το υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο το Σάββατο, ενός στο Κάιρο και ενός στην Αλεξάνδρεια. Οι υπόλοιποι -τουλάχιστον- 20 σκοτώθηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή και σήμερα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.500 τραυματίες.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε σήμερα ότι επενέβη στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, λέγοντας πως η επιχείρησή του είχε στόχο να προστατευθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Η αστυνομία και η στρατιωτική αστυνομία ενεπλάκη με τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα χθες στην πλατεία, τη δεύτερη ημέρα της βίας που μαίνεται ενώ απομένουν ελάχιστες ημέρες ως τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Η εκλογική διαδικασία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 28η Νοεμβρίου.

«Ο στρατός δεν πήγε στην Ταχρίρ, οι διαδηλωτές πήγαν στο υπουργείο. Οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά έπρεπε να σταθούμε ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε ο στρατηγός Σαΐντ Αμπάς, βοηθός του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων. Ο Αμπάς διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επίσημα προστασία από το στρατό. Παρόμοια προστασία θα προσφερόταν στους διαδηλωτές στην Ταχρίρ εάν τη ζητούσαν, πρόσθεσε.

«Εάν οι διαδηλωτές θέλουν προστασία από τραμπούκους στην πλατεία, θα στείλουμε δυνάμεις με εντολή να αποκρούσουν κάθε κίνδυνο στην πλατεία», είπε, αναφερόμενος σε «τραμπούκους», που οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δουλεύουν για λογαριασμό αυτών που αντιτίθενται στους στόχους της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο βρίσκεται το αρχηγείο της αστυνομίας, που ήταν λαομίσητη για τις σκληρές τακτικές της επί των ημερών του Μουμπάρακ και στη διάρκεια της εξέγερσης, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των διαδηλωτών που αξιώνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν στην Ταχρίρ την Παρασκευή με αίτημα ο στρατός να παραδώσει ταχύτερα την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν (την εφαρμογή) των σχεδίων τους για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και την εγγύηση της ψηφοφορίας», σημείωσε ο Αμπάς. Πάντως επέκρινε τους διαδηλωτές στην Ταχρίρ ότι εμποδίζουν την καθημερινότητα και πλήττουν τις επιχειρήσεις στο κέντρο του Καΐρου.
 
Παραιτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού

Στο μεταξύ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση της κυβέρνησης και τη βία ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ίμαντ Αμπού Γάζι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις τελευταίες εξελίξεις στην πλατεία Ταχρίρ» του Καΐρου, είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΠΟ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει την παραίτησή του, που υπέβαλε την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα το χρηματιστήριο του Καΐρου σημείωσε πτώση 4,04% στην τρίτη ημέρα των ταραχών, με τον δείκτη EGX-30 να πέφτει στις 3.860,99 μονάδες.

Εκκλήσεις από ΕΕ και Αραβικό Σύνδεσμο για «ηρεμία»
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «ανησυχία» και κάλεσε να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με ανησυχία και καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν και ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τις δημοκρατικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της υπάτης εκπροσώπου της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας Κάθριν Άστον.

Παρόμοια τοποθέτηση είχε κάνει η Άστον σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η ΕΕ επικρίνει την μεταβατική στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου, ο Μαν είπε ότι η Ένωση «δεν δείχνει με το δάκτυλο κανέναν ειδικά», πάντως πρόσφατα εξέφρασε ανησυχία για ορισμένες από τις πολιτικές της (στρατιωτικής κυβέρνησης), περιλαμβανομένων των «νόμων περί εκτάκτου ανάγκης» και τις «δίκες σε στρατοδικεία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι κάλεσε και αυτός να υπάρξει «ηρεμία» στην Αίγυπτο μετά τις φονικές συγκρούσεις στο Κάιρο, καλώντας τους συμμετέχοντες στην πολιτική διαδικασία να συνεχίσουν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού. Σε ανακοίνωσή του, ο Αράμπι εκφράζει τη «μεγάλη ανησυχία» του και καλεί «να υπάρξει η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των ειρηνικών διαδηλωτών».

Κάλεσε επίσης τους συμμετέχοντες στην πολιτική διαδικασία να «εργαστούν για (την επάνοδο στην) ηρεμία και την πολιτική διαδικασία για να προχωρήσει η δημοκρατική αλλαγή που θα βασίζεται στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη στις οποίες έδρευε η επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου».