Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων Ιταλών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ιταλία, εναντίον της «κυβέρνησης τραπεζιτών» του Μάριο Μόντι, ο οποίος παρουσίασε σήμερα μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας. «Δεν θέλουμε να μας κυβερνούν οι τράπεζες», ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στις διαδηλώσεις, ενώ ο Μόντι ετοιμάζεται να πάρει  ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία.

Ads

 
Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, όπου διαδηλωτές πέταξαν κροτίδες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες με γκλοπ εμπόδισαν τον κόσμο να πλησιάσει το πανεπιστήμιο του Μποκόνι, του οποίου επικεφαλής είναι ο Μόντι. Το εν λόγω πανεπιστήμιο έχει σύμβολο της νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών που σχημάτισε ο Μόντι. Οι φοιτητές πέταξαν επίσης αυγά και ψεύτικα δολάρια στο κτήριο της ιταλικής ένωσης τραπεζών.
 
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Τορίνο, τη Ρώμη, το Παλέρμο και το Μπάρι, με τους συμμετέχοντες να επικεντρώνονται σε πανεπιστήμια όπου δίδασκαν κάποιοι από τους υπουργούς του Μόντι, τράπεζες και εφορίες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Τορίνο πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν το κτίριο της Τράπεζας της Ιταλίας.
 
«Δεν θα υπάρξει καμία αίσθηση ανωτερότητας των τεχνοκρατών επί των πολιτικών, θέλουμε με ταπεινότητα να συμβάλλουμε να συμφιλιωθούν ξανά οι πολίτες με τους θεσμούς και την πολιτική», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας στην Γερουσία της Ρώμης, από την οποία ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ τόνισε και την ανάγκη να υπάρξει μία νέα οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα.
 
«Η Ευρώπη ζει τις πιο κρίσιμες μέρες από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η αποτυχία της ευρωπαϊκού σχεδίου θα ματαίωνε τις προσπάθειες για ένα δικαιότερο κόσμο», δήλωσε ο Μόντι.
 
Μόντι κατέστησε σαφές ότι μόνο αν η χώρα του καταφέρει να μην θεωρηθεί ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, θα μπορέσει να συμβάλλει στην πρόοδο της Ένωσης, ενώ επισήμανε πως πρέπει να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ιταλία ακολουθεί σταθερά την οδό μείωσης της σχέσης δημοσίου χρέους-ΑΕΠ.
 
«Οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης του θα είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, η ισότητα και η ανάπτυξη», τόνισε.
 
«Δεν υπάρχει ένα ‘εμείς’ και ένα ‘αυτοί’. Η Ευρώπη είμαστε εμείς», τόνισε και πρόσθεσε πως «από τη μια θα πρέπει να ληφθούν τα επείγοντα μέτρα και από την άλλη, να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών και κοινωνικών θεσμών».
 
Ο Μόντι αναφέρθηκε επίσης στον μηδενισμό του ελλείμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εναρμόνιση των προϋπολογισμών της δημόσιας διοίκησης, στην εφαρμογή των μέτρων και των δεσμεύσεων προς την Ευρώπη με ενδεχόμενες αλλαγές, στην φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σε αλλαγές σε βάρος των προνομιακών συντάξεων.
 
Τέλος, έκανε λόγο για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και βαθμιαία μείωση της φορολογικής πίεσης για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη, ενώ, για το εργασιακό, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, για να ξεπερασθεί η σημερινή κατάσταση, που προβλέπει προστασία για κάποιους και απόλυτη έλλειψη εγγυήσεων για τους υπόλοιπους. «Οι φόροι για την ακίνητη περιουσία είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε και ζήτησε «την στήριξη των συναδέλφων του γερουσιαστών για την δύσκολη προσπάθεια που ετοιμάζεται να ξεκινήσει».