Πεντακόσια μέλη αραβικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσων ενημέρωσης και στρατιωτικούς αποφάσισε να στείλει παρατηρητές στη Συρία ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του οργανισμού. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις προς τη χώρα, με την ΕΕ να επεκτείνει τις κυρώσεις της προς 18 άτομα, στην πελιοψηφία τους στρατιωτικοί. Πάντως, η Συρία ζήτησε σήμερα συγνώμη για τις επιθέσεις σε πρεσβείες, ενώ συνεχίζεται η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Ads

 
Η απόφαση για αποστολή παρατηρητών ελήφθη στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των οργανισμών του Αραβικού Συνδέσμου που είναι υπεύθυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα της οποίας προΐστατο ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.
 
Ο Ιμπραχίμ αλ Ζαφαράνι, της Αραβικής Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε ότι στην ομάδα αυτή θα συμμετάσχει και στρατιωτικό προσωπικό. «Η Συρία συμφώνησε να δεχθεί αυτή την επιτροπή», δήλωσε ο Ζαφαράνι, προσθέτοντας ότι ο αλ Αράμπι έχει λάβει επιστολή με την οποία επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Δαμασκού να δεχθεί αυτή την ομάδα. «Ένα πρωτόκολλο θα υπογραφεί μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Συρίας με το οποίο θα διασφαλίζεται η ελευθερία κινήσεων της επιτροπής», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Αραβικού Συνδέσμου οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών αναμένεται να επικυρώσουν την αποστολή αυτής της επιτροπής σε υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο Μαρόκο.
 
Στο μεταξύ ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) προειδοποίησε σήμερα τη Συρία για τον κίνδυνο διεθνοποίησης της κρίσης, αν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δεν συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις για παύση της αιματοχυσίας. Αν η Συρία «δεν συμμορφωθεί με τα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού και τις εκκλήσεις του ΟΙΔ, του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ διακινδυνεύει να υπάρξει μία διεθνοποίηση της κρίσης», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΙΔ Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.
 
Αυτό «δεν θα ήταν προς όφελος κανενός και θα είχε επικίνδυνες επιπτώσεις για την ασφάλεια της Συρίας και των άλλων μελών» του πανισλαμικού οργανισμού, που μετρά 57 μέλη, πρόσθεσε. Ο Ιχσάνογλου καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις εναντίον των ξένων διπλωματικών αποστολών στη Συρία και υπενθύμισε στις συριακές αρχές ότι είναι «υπεύθυνες για την ασφάλεια» των πρεσβειών.
 
Νωρίτερα, διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος σε 18 άτομα, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί και να παγώσει τα ευρωπαϊκά δάνεια στη χώρα λόγω της συνέχισης της καταστολής των διαδηλώσεων.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια προκαταρκτική συμφωνία επετεύχθη όσον αφορά το θέμα, ανάμεσα σε αντιπροσώπους χωρών της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών που συναντώνται στις Βρυξέλλες.
 
«Συγνώμη» ζητά η Συρία
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ, ζήτησε συγγνώμη για τις επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών στη χώρα, την ώρα που η Τουρκία -που η πρεσβεία της δέχθηκε επίθεση- τόνισε ότι θα τηρήσει «αποφασιστική στάση» κατά της Δαμασκού. «Όσον αφορά τις επιθέσεις σε ξένες πρεσβείες, ως υπουργός Εξωτερικών, ζητώ συγγνώμη για αυτές τις βιαιότητες» είπε ο Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ, αναφερόμενος σε επιθέσεις στις πρεσβείες της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό και για το προξενείο της Γαλλίας στη Λαττάκεια.
 
Ο Σύρος υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τις δυτικές προσπάθειες για καταδίκη της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία. «Το σενάριο της Λιβύης δεν θα επαναληφθεί» τόνισε.
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να «παγώσει» τη συμμετοχή της Συρίας, λέγοντας ότι πρόκειται για «ιδιαιτέρως επικίνδυνο βήμα» σε μία στιγμή που -όπως υποστήριξε- γίνονται προσπάθειες για συμφωνία με τον οργανισμό να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει διάλογος με την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η Ουάσινγκτον καλωσόρισε την απόφαση ισοδυναμεί με «υποκίνηση».
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι είναι κατά των κυρώσεων και τόνισε ότι κράτη της Δύσης υποκινούν τους αντιπάλους του Μπασάρ Αλ-Άσαντ να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους.