Υπέρ της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία έκριναν Βρετανοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας έφεση του ιδρυτή του WikiLeaks. Ο Ασάνζ ο οποίος καταζητείται από τις σουηδικές Αρχές για διπλή υπόθεση σεξουαλικής βίας και βιασμού αρνείται τις κατηγορίες. Αναμένεται, πάντως, να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που διαθέτει.

Ads

Στις 24 Φεβρουαρίου, δικαστήριο του Λονδίνου είχε εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας για έκδοσή του, απορρίπτοντας την υπερασπιστική γραμμή του Ασάνζ που υποστήριζε ότι δεν θα έχει μία δίκαιη δίκη στη Σουηδία.

Οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν αμέσως μετά ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Ασάνζ είχε παρουσιαστεί στην βρετανική αστυνομία τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Έκτοτε βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό στην έπαυλη ενός από τους φίλους του, έξω από το Λονδίνο.
 
Η έφεση ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου είναι ένα από τα πολλά ένδικα μέσα που διαθέτει. Μόλις το ανώτατο δικαστήριο εκδώσει την απόφαση του μια νέα έφεση είναι δυνατή ενώπιον του εφετείου μέσα σε ένα μήνα, και μετά η τελική αμφισβήτηση ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την ίδια χρονική διορία. Η υπεράσπιση του θα μπορούσε ακόμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, επεκτείνοντας ακόμη αυτή τη μακρά νομική διαδικασία.