Ματαιώθηκε κατ’ ουσίαν η επίσημη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια από την εξέδρα των επισήμων. Ο κ. Παπούλιας αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα. Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη. Μεταδίσει ο Λευτέρης Αρβανίτης από την ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης.

Ads

Περίπου 500 άτομα είχαν αρχικά συγκεντρωθεί στο σημείο πραγματοποίησης της παρέλασης, απέναντι από την κερκίδα των επισήμων. Στους διαδηλωτές υπήρχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και Αγανακτισμένοι της Θεσσαλονίκης και οπαδοί του Ηρακλή.

Η ένταση ξεκίνησε όταν δυο άτομα κινήκαν προς την κερκίδα των επισήμων προκειμένου να αναρτήσουν πανό και η αστυνομία προσπάθησε να τους απωθήσει. Τότε οι υπόλοιποι διαδηλωτές όρμησαν στα κιγκλιδώματα προσπαθώντας να τα ρίξουν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν με κλούβες την παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης. Άρχισαν διαβουλεύσεις στην κερκίδα των επισήμων, οι οποίες κράτησαν περίπου μισή ώρα. Τελικά οι επίσημοι αποχώρησαν με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Οι διαδηλωτές, εν συνεχεία κατέλαβαν την κερκίδα των επισήμων.

Ads

Παρότι κατ’ ουσίαν η επίσημη παρέλαση ακυρώθηκε κάποια τμήματα, κυρίως πολιτικά, παρέλασαν μπροστά από τον κόσμο.  Οι πυροσβέστες κρατούσαν μάλιστα πανό με την ένδειξη «Απλήρωτοι». Δίπλα στην εξέδρα των επισήμων βρίσκεται το γερμανικό προξενείο. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπήρξαν προς την πλευρά του κτιρίου αποδοκιμασίες και χειρονομίες και από τους πολίτες αλλά και από τμήματα που έκαναν παρέλαση.

Νωρίτερα ένταση προκλήθηκε όταν έφεδροι των λοκ προσπάθησαν να παρελάσουν την ώρα που ο κόσμος είχε αποκλείσει το δρόμο.
Τέλος το ΠΑΜΕ είχε συγκεντρωθεί στο Δήμο Πολίχνης και περίπου 200 άτομα έκαναν διαδήλωση μετά το τέλος της πορείας.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία σημειώνει πως «οποιαδήποτε αστυνομική επιχείρηση, όταν οργανωμένες ομάδες ατόμων κατέλαβαν το οδόστρωμα στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβατούς κινδύνους πρόκλησης σωματικών βλαβών αλλά και αμαύρωση των ιστορικών εθνικών επετειακών». «Οι χώροι τέτοιων εκδηλώσεων δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο αστυνομικής επιχείρησης αποκατάστασης τάξης», τονίζεται στην ανακοίνωση.