Τηλεοπτικό ρεπορτάζ διάρκειας τεσσάρων λεπτών που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Corriere della Sera (Corriere TV) του ανταποκριτή της Antonio Ferrari με τίτλο: «Στην Ελλάδα, η αγωνία των ΜΜΕ» , αναφέρεται στην κρίση των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ads

Ο δημοσιογράφος προβαίνει, εισαγωγικά σε περιγραφή της κατάστασης των ΜΜΕ σημειώνοντας πως ο χώρος του έντυπου Τύπου αντιμετωπίζει κρίση παντού με ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια, στο Λίβανο, στην Τουρκία, στη Συρία, με μόνη εξαίρεση το διαδίκτυο που, ωστόσο, δεν διαθέτει πλήρη οικονομική αυτονομία.

«Στην Ελλάδα, κράτος μέλος της Ε.Ε. αλλά και υποψήφια για μια καταστροφική χρεοκοπία», συνεχίζει το ρεπορτάζ, « ο κόσμος των ΜΜΕ σχεδόν χαροπαλεύει. Εννέα στους δεκαέξι ραδιοφωνικούς σταθμούς αναγκάστηκαν να κλείσουν, διότι δεν διαθέτουν πλέον μέσα οικονομικής στήριξης. Το κυριότερο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ1 οδεύει προς κατάργηση με εκατοντάδες άτομα να κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η δυσχερής κατάσταση που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός εφημερίδων, μεταξύ των οποίων η Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, το Βήμα, περιφερειακών ΜΜΕ, αλλά και σταθμών όπως ο Alter, με την ελπίδα «να βρεθεί κάποιος να τους σώσει», υπογραμμίζοντας πως «η επιβίωσή τους εξαρτάται από μεγάλες θυσίες» (απολύσεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μερική απασχόληση, περικοπές μισθών, μηδενικές μετακινήσεις δημοσιογράφων για ρεπορτάζ).

Ads

Ο δημοσιογράφος καταλήγει επισημαίνοντας πως οι έντυπες κυριακάτικες εκδόσεις προσπαθούν να ελκύσουν τους αναγνώστες με συνοδευτικό υλικό όπως dvd, βιβλία αλλά ακόμα και σχολικά βοηθήματα δεδομένου ότι «σημειώνεται έλλειψη βιβλίων στα σχολεία και κανείς δεν μπόρεσε να τα διανείμει τα σχολικά εγχειρίδια».