Νέα σενάρια πρόωρων εκλογών ή δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας δημιουργούν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ημερησία του Σαββάτου” ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να επιτύχει τη συναίνεση που αναζητά, προσανατολίζεται στην άμεση σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή των πολιτκών αρχηγών και των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Σημίτη και Κ. Μητσοτάκη.Άμεση υπήρξε η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, που έκανε λόγο για “σενάρια” φαντασίας”.

Ads

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας του Σαββάτου, ο κ. Παπανδρέου – χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του -συζητά με συνεργάτες του διάφορες πιθανές λύσεις που όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή να μην παραδοθεί η χώρα αμαχητί.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά – σύμφωνα με το δημοσίευμα – ότι αν δεν διαμορφωθεί μία ισχυρή εικόνα εθνικής συσπείρωσης, που θα προσδίδει το αντίστοιχο κύρος στις πολιτικές των υπουργών, το παιχνίδι είναι χαμένο.

Ads

Οι δρόμοι για μία εκ νέου “νομιμοποίηση” της κυβέρνησης είναι δύο, σύμφωνα με την Ημερησία. Ο πρώτος είναι να προκηρυχθούν εκλογές που θα ήταν καταστροφικές στην φάση που διανύει η χώρα.

Ο δεύτερος είναι μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μία εθνική πλειοψηφία που μπορεί να συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή, από την οποία θα ζητηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Ημερησία, ο πρωθυπουργός εξετάζει την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με την συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Μητσοτάκη, Σημίτη και Καραμανλή.

Στη συνάντηση αυτή θα δηλώσει έτοιμος να εξαιρέσει τον εαυτό του από την πρωθυπουργία για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, θέτοντας προ των ευθυνών του το σύνολο του πολιτικού κόσμου – ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με τους δανειστές.

Αντιδράσεις
 

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης.Τα διακινούμενα σήμερα από μερίδα του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, δήθεν σενάρια που αναφέρονται στον Πρωθυπουργό, Γιώργο  Παπανδρέου και σε επικείμενες πρωτοβουλίες του, ακόμη κι αν είναι προϊόντα φαντασίας, είναι απαράδεκτα και ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια. Είναι φανερό ότι, την ώρα που ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δίνουν μαζί με τον Ελληνικό λαό έναν μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία της χώρας, με όλες αυτές τις δήθεν πληροφορίες, όσο κι αν επιχειρείται, δεν πλήττονται οι προσπάθειες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αλλά υπονομεύεται η πολιτική σταθερότητα, η ομαλή πορεία της χώρας και απειλείται το εθνικό και δημόσιο συμφέρον” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

 

Ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ,  Δ. Σταμάτης απορρίπτει κάθε συζήτηση περί συνεργασίας και συγκυβέρνησης. Συγκεκριμένα δήλωσε στη Real News πως “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”.

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: “κάλλιο αργά παρά ποτέ.Θυμίζουμε ότι εμείς την πρόταση αυτή την περιφέρουμε περισσότερο από έναν χρόνο. Αν είχε γίνει δεκτή, θα είχαν περισωθεί πάρα πολλά πράγματα”.