Την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ευρώπη έχει ηθική και οικονομική υποχρέωση να στηρίξει την Ελλάδα. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη θα έρθουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας μας.

Ads

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε δε, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε για την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε γνωστό πως εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη θα έρθουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας μας.

Ο Νικολά Σαρκοζί προανήγγειλε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για τον καθορισμό μεθόδων και μέσων για την ολοκλήρωση τις διακυβέρνησης της Ευρώπης και τη διαφύλαξη του κοινού νομίσματος.

Επισημαίνεται ότι πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχαν διαρρεύσει φήμες ότι επίκειται νέο γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την αποκατάσταση της ισορροπίας στις αγορές. Έτσι τώρα εκτιμάται ότι ίσως υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε καμία άλλη αναφορά, ούτε από το Γάλλο πρόεδρο ούτε από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ads

«Αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης»

Ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε πως η Ευρώπη είναι μία οικογένεια και χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη, τονίζοντας πως υπάρχει «ηθική υποχρέωση απέναντι στις χώρες-μέλη». «Μια αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν αποτυχία για όλη την Ευρώπη» συμπλήρωσε, κάνοντας παραλληλισμό με την κατάρρευση της Lehman Brothers. «Δεν είναι δυνατον να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, τόσο για οικονομικούς όσο και για ηθικούς λόγους» πρόσθεσε.

Παπανδρέου: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρηθούν απολύτως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά και να προχωρήσει στις απαραιτητες μεταρρυθμίσεις.

«Τονίζω την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσουμε απολύτως τις δεσμεύσεις μας και κάνουμε όλες τις απαραιτητες μεταρρυθμίσεις με οποιοδηποτε τίμημα και κόστος γιατί θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι» κατέληξε.

Υπογράμμισε επίσης την βούληση της χώρας μας να υπάρχει διαφάνεια σε όλα και στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να αποστείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα ώστε να γνωρίζουν τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.