Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο συζήτησε την πορεία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη κατόπιν στο Παρίσι όπου συναντάται με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Χθες, Πέμπτη, ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε σειρά επαφών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.  

Ads

 

@font-face {
font-family: “Cambria”;
}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0in 0in 10pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1;
Σημειώνεται ότι τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου επικύρωσε χθες το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, ενώ οι πιο πρόσφατες επικυρώσεις έγιναν από τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Εσθονίας.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και βαν Ρομπάι συζήτησαν ακόμη για την πορεία της Ελλάδας, ενώ είχαν και μια συζήτηση προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου καθώς και για την σύνοδο του Eurogroup.

Ads

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Βαρσοβία και κατά την παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ και της Ανατολικής Συνεργασίας, τάχθηκε υπέρ της προώθησης της «Ανατολικής Συνεργασίας» με την ΕΕ μέσω ενός συγκεκριμένου πλαισίου αξιών και κανόνων.
 
Στο περιθώριο του δείπνου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας, την οποία και συνεχάρη για την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και Ισπανίας, τον αντιπρόεδρο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας καθώς και με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Τα ενεργειακά και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ.

Νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία;
 
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι φήμες που κάνουν λόγο για νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Δημοσίευμα των προηγούμενων ημερών της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κατά τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με τον Γ. Παπανδρέου, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Γάλλος πρόεδρος θα παρουσιάσει μια «σημαντική πρωτοβουλία για την Ελλάδα». Οι πληροφορίες αυτές διακινούνται από την πλευρά του Παρισιού, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Σημειώνεται, πάντως ότι το ραντεβού των δύο ηγετών κλείστηκε μέσα στο προηγουμενο 24ωρο.

Σαρκοζί: Απαραίτητη η συνεννόηση Παρισιού-Βερολίνου

Απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, χαρακτήρισε τη συνεννόηση Παρισιού – Βερολίνου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι. Επισήμανε πάντως ότι η συνεννόηση που υπάρχει είναι πλήρης.