Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, ενδεχομένως και της Ιρλανδία και την έξοδό τους από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει σε άρθρο του στο New York Book Review και το Reuters ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, τονίζοντας παράλληλα πως ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι της αγοράς, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία διαρκώς πέφτει έξω από τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Ads

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης κινδυνεύουν να εισέλθουν σε παρατεταμένη ύφεση εξαιτίας της άσκησης πίεσης για την μείωση των ελλειμμάτων τους. Αυτό είναι το «καλό σενάριο» καθώς, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, ενδεχομένως και της Ιρλανδία και την έξοδό τους από τη ζώνη του ευρώ. 

 

Οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, επισημαίνει ακόμη ο Σόρος, καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλες οικονομίες ώστε να σωθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Ads

 

Ο μεγαλοεπενδυτής προτείνει τέσσερις πυλώνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι: 

 

– Οι τραπεζικές καταθέσεις πρέπει να προστατευθούν στα πιο αδύναμα κράτη

– Ορισμένες τράπεζες στα προβληματικά κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να τροφοδοτήσουν 

– Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να τεθεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία

– Θα πρέπει να προστατευτούν τα κρατικά ομόλογα και άλλων ελλειμματικών χωρών.

 

«Όλα αυτά θα κοστίσουν χρήματα», τονίζει και υποστηρίζει ότι μοναδική λύση είναι η ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών με τη δυνατότητα της φορολόγησης και του δανεισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη γι’ αυτό προτρέπει τους ηγέτες της Ευρώπης να ξεκινήσουν τη δουλειά προς αυτή τη κατεύθυνση αμέσως διότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.