Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, περί συγχωνεύσεως των κοινοτήτων με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων κατοίκων, προκάλεσε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ιταλία. Ωστόσο, ο δήμαρχος του Φιλετίνο μιας μικρής κοινότητας με 568 κατοίκους, πήρε μία πιο ριζοσπαστική απόφαση: να τη μετατρέψει σε ανεξάρτητο πριγκιπάτο.

Ads

Ο Λούκα Σελάρι, ήδη φιλοτέχνησε τον θυρεό του ανεξάρτητου πριγκιπάτου, ο οποίος σήμερα κοσμεί τα πάντα, από τα μπλουζάκια που αγοράζουν οι τουρίστες μέχρι και το τοπικό λικέρ. Κατόπιν έκρινε ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος πρέπει να έχει το δικό του νόμισμα και έτσι έκοψε το «φιορίτο». Επί του παρόντος πωλείται μόνο ως σουβενίρ, αλλά αν τελικά αναγνωρισθεί ως «νόμιμο νόμισμα», η ισοτιμία του θα είναι δύο φιορίτο ανά ευρώ.

Οι ίδιος πιστεύει πολύ σε αυτό που ανέγραψε κάτω από τον θυρεό του μικρού πριγκιπάτου: «Nec Flector, Nec Frangor». «Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε τα σχέδιά μας».

«Βλέπετε, επιλύσαμε το θέμα του δημοσίου χρέους» επισημαίνει ο Ενιο Μαρφόλι, δημοτικός σύμβουλος ο οποίος εργάζεται στον δήμο δωρεάν.

Ads

Πάντως κατά εκτιμήσεις, η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει πίσω μετά τις αντιδράσεις των δημοτικών αρχόντων τις τελευταίες ημέρες, ενώ θα αποσύρει κάποια από τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε, όπως, παραδείγματος χάριν, η περικοπή των χρηματοδοτήσεων σε ερευνητικά κέντρα με λιγότερους από 70 υπαλλήλους και σε πόλεις με λιγότερο από 300.000 κατοίκους.