Ο Τζον Χάντσμαν τζούνιορ, πρώην κυβερνήτης της Γιούτα και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, δεν είναι σοβαρός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Και είναι κρίμα γιατί ο κ. Χάντσμαν είναι πρόθυμος να πει αυτό που κανένας δεν λέει για τους Ρεπουμπλικάνους: ότι δηλαδή εξελίσσονται σε “αντι-επιστημονικό κόμμα”. Είναι μια παρά πολύ σοβαρή εξέλιξη και θα πρέπει να μας τρομοκρατήσει.

Ads

Για να δείτε τί εννοεί ο κ. Χάντσμαν, ακούστε κάποιες πρόσφατες δηλώσεις από δύο πολιτικούς που είναι σοβαροί διεκδικητές για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος: τον Ρικ Πέρι και τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο κ. Πέρι, ο κυβερνήτης του Τέξας, έγινε προσφάτως πρωτοσέλιδο απορρίπτοντας την εξέλιξη των ειδών ως “απλώς μία θεωρία” που “έχει κάποια κενά” – μια παρατήρηση που θα εκπλήξει την τεράστια πλειοψηφία των βιολόγων. Αλλά αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη προσοχή ήταν όσα είπε για την κλιματική αλλαγή: “Νομίζω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων που έχουν χειραγωγήσει τα στοιχεία ώστε να ρέουν τα δολάρια στα προγράμματά τους. Και νομίζω ότι βλέπουμε, σχεδόν κάθε εβδομάδα, ή κάθε ημέρα, επιστήμονες να αμφισβητούν την ιδέα ότι το κλίμα αλλάζει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας”.

Η δεύτερη δήλωση του κ. Πέρι τυχαίνει να είναι απλώς ψέματα: η επιστημονική συναίνεση για το ρόλο της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται πιο ισχυρή, όχι πιο αδύναμη – περιλαμβάνει το 97-98% των ερευνητών, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών.

Ads

Θα μπορούσα να πω ότι ο κ. Πέρι πιστεύει σε μια πραγματικά τρελή θεωρία συνωμοσίας, η οποία λέει ότι χιλιάδες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο παίρνουν λεφτά, και ότι ούτε ένας δεν είναι πρόθυμος να σπάσει τον κώδικα της σιωπής. Αλλά αφήστε το: ο κ. Πέρι και όσοι σκέφτονται όπως αυτός ξέρουν τί θέλουν να πιστέψουν. Και η αντίδρασή τους σε όποιον τους αμφισβητεί είναι να εξαπολύσουν ένα κυνήγι μαγισσών.

Πώς αντέδρασε λοιπόν ο κ. Ρόμνεϊ, το άλλο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, στην πρόκληση του κ. Πέρι; Το έβαλε στα πόδια. Στο παρελθόν, ο κ. Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, είχε πει ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ένας “πραγματικός λόγος ανησυχίας”. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι ναι μεν ο πλανήτης γίνεται πιο θερμός, αλλά “δεν το ξέρω αυτό το ζήτημα” και “δεν ξέρω αν προκαλείται κυρίως από τους ανθρώπους”. Τι ηθικό θάρρος !

Φυσικά, εμείς ξέρουμε ποιό είναι το κίνητρο του κ. Ρόμνι. Μόλις το 21% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στην Αϊόβα πιστεύουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη (και μόλις 35% πιστεύουν στην δαρβινική εξέλιξη των ειδών).
Τώρα λοιπόν είναι πολύ πιθανόν ο προεδρικός υποψήφιος του ενός εκ των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Αμερικής να είναι ή κάποιος που πιστεύει ό,τι θέλει να πιστέψει, ακόμη και παρά τις επιστημονικές αποδείξεις, ή κάποιος που υποκρίνεται πως πιστεύει ό,τι νομίζει πως οι ψηφοφόροι θα ήθελαν να τον δουν να πιστεύει.

Δεν ξέρουμε ποιός θα κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του χρόνου.
Αλλά το πιθανότερο είναι ότι τα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο κράτος του κόσμου θα βρεθεί να κυβερνάται από ένα κόμμα που αντιτίθεται επιθετικά στην επιστήμη και στην ίδια τη γνώση.

Σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων – περιβαλλοντικών, οικονομικών και άλλων – αυτό είναι μια τρομακτική προοπτική.

Δημοσιεύτηκε στο Βήμα, 29 Αυγούστου 2011