Με το ζήτημα των εγγυήσεων για τα δάνεια προς την Ελλάδα να μονοπωλεί τις συζητήσεις στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί αύριο τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης θα είναι, σύμφωνα με τους Financial Times, οι εν λόγω εγγυήσεις, ενώ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση, προεξοφλεί πως οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν την ελληνοφινλανδική συμφωνία. Από την πλευρά τους, Φινλανδία και Αυστρία εμμένουν στο αίτημα τους για παροχή εγγυήσεων.

Ads

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε σήμερα πως τα φινλανδικά αιτήματα «δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη» στην Ευρωζώνη, εφόσον συμπεριλαμβάνονταν στα πρακτικά δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι κοινό καθήκον όλων των μελών της ευρωζώνης να φτιάξουν ένα μοντέλο το οποίο να μπορούν όλοι να δεχθούν. Το συζητούμε καθημερινά», δήλωσε η Ουρπιλάινεν, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες δεν είναι εφικτό να συζητηθούν στα μέσα ενημέρωσης.

Στο αίτημα για χορήγηση εγγυήσεων φέρεται, σύμφωνα με το Reuters, να εμμένει και η Αυστρία, με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ να δηλώνει πως το συνολικό κόστος είναι «συγκριτικά μικρό». «Συνεισφέραμε με σχεδόν 40 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την έκθεση των τραπεζών στις μεγάλες χώρες. Ο συμβιβασμός για τις μικρές χώρες ίσως να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ» τόνισε η Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Presse.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους Financial Times, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις αναφορικά με το ζήτημα των εγγυήσεων των δανείων με αποδέκτη την Ελλάδα. Παράλληλα, την προσεχή Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο τις αλλεπάλληλες εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Σε αυτή θα παραστούν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ecofin Πολωνός υπουργός οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Ads

Και ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει πως οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε σε βουλευτές της συμπολίτευσης ότι το το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις στη Φινλανδία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση είχε εκφράσει και χθες, δια στόματος Μέρκελ, την αντίθεσή της στο ζήτημα των διμερών εγγυήσεων. «Δε νομίζω ότι πρέπει να μπούμε σ’ αυτό το δρόμο» ανέφερε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της.

Οι Βρυξέλλες εξάλλου φοβούνται ότι αν δεχτούν την παροχή εγγυήσεων στη Φιλανδία θα ζητήσουν εγγυήσεις κι άλλες χώρες κάτι που μπορεί να δυναμιτίσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διαχείριση της κρίσης χρέους. Ωστόσο, η Handelsblatt αναφέρει ότι στην ΕΕ εξετάζεται ακόμη το σενάριο να δοθούν ακίνητα ως εγγυήσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με αυτό. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, δεν συζητείται το ενδεχόμενο παροχής χρυσού ως εγγύηση, πρόταση που είχε καταθέσει η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, όπως αναφέρει ο Σκάι, φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τη διμερή συμφωνία Ελλάδας με τη Φινλανδία, ωστόσο, παρασκηνιακά το Ταμείο φέρεται να έχει εκφράσει τον εκνευρισμό του. Επιπλέον, ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόουλι, ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξεις Τύπου, πως η έκτη δόση του δανείου του Ταμείου στην Ελλάδα ενδέχεται να αποδεσμευτεί «στα τέλη Σεπτεμβρίου». «Εάν επιτευχθούν οι συμφωνίες, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μάλλον θα μπορέσει να εξετάσει την έγκριση της επόμενης δόσης προς τα τέλη Σεπτεμβρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επόμενη δόση θα καταβληθεί στην Ελλάδα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε την Πέμπτη για τα ελληνικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999. Το spread του 10ετούς ομολόγου ανήλθε μέχρι τις 1.629 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνης, από 1.566 στο άνοιγμα της αγοράς. Η απόδοση σκαρφάλωσε μέχρι το 18,54% από 18,24% το πρωί. Άνοδο περίπου 200 μονάδων, σε νέο ιστορικό υψηλό, σημείωσε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, καθώς αναρριχήθηκε έως το 45,63%.

Σημειώνεται πως ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής Internationale Politik ότι αν ήταν εκείνος καγκελάριος κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δεν θα είχε συναινέσει σε αυτήν. «Έγιναν λάθη με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι «πλέον, αν δεν θέλουμε τη διάσπαση της Ευρώπης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη στήριξη της Ελλάδας». Προσέθεσε, πάντως, ότι υπό τη δική του ηγεσία, δεν θα είχε επιτρέψει επίσης στη Γερμανία να παραβεί τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.