Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε την Δευτέρα η Fitch Rating. Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε γι’ άλλη μια φορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ads

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Αγροτική Τράπεζα. Επίσης ο Οίκος υποβάθμισε και τις εκδόσεις των παραπάνω τραπεζών με κρατικές εγγυήσεις από Β++ σε Β+ με αρνητικές προοπτικές (τις τοποθέτησε σε Rating Watch Negative). Η Fitch επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τ Βank σε Β-, τοποθετώντας την, όμως, επίσης σε Rating Watch Negative.

Σε ανακοίνωση του ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η υποβάθμιση των τραπεζών είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της επαναξιολόγησης της δυνατότητας του ελληνικού κράτους να παράσχει την απαιτούμενη υποστήριξη στις τράπεζες. Κατά συνέπεια, τονίζει η Fitch, «οποιαδήποτε μελλοντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των έξι τραπεζών».