Περισσότερο από «ανοικτό» είναι το ενδεχόμενο μιας πολιτικής σύγκρουσης στην Αλβανία καθώς τις επόμενες ώρες η Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης επανακαμέτρησης των ψήφων στο δήμο Τιράνων που ανατρέπει την οριακή νίκη που είχαν δώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στον απερχόμενο δήμαρχο και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Ads

Υποστηρικτές των Σοσιαλιστών έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία διέταξε προ ημερών την επανακαταμέτρηση για συμπεριληφθούν ψηφοδέλτια για τον υποψήφιο δήμαρχο που βρέθηκαν στην κάλπη για τους υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο, καθώς στις αλβανικές δημοτικές εκλογές, υπάρχει άλλο ψηφοδέλτιο και κάλπη για τον υποψήφιο δήμαρχο και άλλο για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι «η προσπάθεια αξιοποίησης τέτοιων ψηφοδελτίων, τα οποία, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θεωρούνται άκυρα, είναι μια απελπισμένη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να ανατρέψει το αποτέλεσμα και τη νίκη του Έντι Ράμα στα Τίρανα». Εξάλλου και τις προηγούμενες ημέρες κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων, χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Επιτροπής, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Σαλί Μπερίσα έσπευσε να πανηγυρίσει και να κάνει δηλώσεις νίκης, πριν ακόμα ανακοινωθεί το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα. Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, που έγινε σήμερα, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε: «Σήμερα, ο Λουλζίμ Μπάσα αναδείχτηκε νικητής, με διαφορά 78 ψήφων».

Ads

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα καλεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να σταματήσει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» και ζητά από τη διεθνή κοινότητα και τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι να παρέμβουν για να σταματήσουν το «πολιτικό έγκλημα που διαπράττει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή». Υπενθυμίζεται ότι ο Έντι Ράμα έχει κατακτήσει, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, τρίτη θητεία στο δήμο Τιράνων με διαφορά μόλις δέκα ψήφων έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Λούλζιμ Μπάσα, ωστόσο, η επανακαταμέτρηση ανατρέπει το θετικό για εκείνων αποτέλεσμα.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην προκαταρκτική έκθεσή τους είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την απόφαση να αξιολογήσει και να καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια που είχαν ριχτεί σε λάθος κάλπη. «Στο τέλος της καταμέτρησης, στις 14 Μαΐου, το προκαταρκτικό ανεπίσημο αποτέλεσμα που μας έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδειχνε τον Έντι Ράμα να έχει προβάδισμα 10 ψήφων» τονίζεται στη σχετική έκθεση του ΟΑΣΕ.