Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι και φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού χθες, ημέρα της επετείου της «Νάκμπα» (Καταστροφή) όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την ημέρα ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ. Ένταση σημειώθηκε και στην Αίγυπτο, μπροστά από την Πρεσβεία του Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πάνω από 100 ανθρώπων από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σήμερα, το ναυτικό του Ισραήλ έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά πλοίου που μετέφερε οικοδομικά υλικά στη Γάζα.

Ads

Την παράταση κατά 24 ώρες του αποκλεισμού της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δηλαδή έως απόψε τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.Οι Παλαιστίνιοι που κατοικούν εκεί δεν θα μπορούν να περάσουν στο Ισραήλ, με εξαίρεση τις περιπτώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και τα άτομα που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι η παράταση του αποκλεισμού ελήφθη με τις εντολές του υπουργείου Άμυνας και σε συνάρτηση “με εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση” που προέκυψε μετά τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά χθες, όταν διαδηλωτές προσέγγισαν τη συνοριακή ζώνη με το Ισραήλ, σε διαφορετικά σημεία των Παλαιστινιακών Εδαφών, της Συρίας και του Λιβάνου. Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η επέτειος της Νάκμπα, όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την επέτειο ίδρυσης του Ισραήλ το 1948, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν σε φυγή από τα εδάφη τους.

Στη βόρεια Γάζα, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά πορείας περισσότερων από 1.000 ατόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός Παλαιστινίου και τον τραυματισμό 80 άλλων. Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν και δεκάδες παιδιά με τους γονείς τους, κατευθυνόταν προς το πέρασμα Ερέζ που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.

Ads

Στη Δυτική Όχθη σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες πορείες για την επέτειο της Νάκμπα, κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Καλαντίγια και το συνοριακό πέρασμα της περιοχής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν τραυματίες από ρήξη χημικών αερίων στους διαδηλωτές.

Μικρές συγκρούσεις με πετροπόλεμο σημειώθηκαν σε γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, μεταξύ Παλαιστινίων και των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 20 άτομα συνελήφθησαν στην Ισαουίγια της Ανατ. Ιερουσαλήμ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων στην περιοχή στις 70 από την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συριακής τηλεόρασης, τέσσερις Σύριοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά κατά των διαδηλωτών στην συριακή πλευρά των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψωμάτων του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω του ραδιοφώνου του δεκάδες τραυματισμούς μεταξύ διαδηλωτών που επιχείρησαν να περάσουν τη διαχωριστική γραμμή.

Στην πόλη του Λιβάνου Ρας Μαρούν, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πλήθος άλλων τραυματίστηκε όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, Παλαιστινίων προσφύγων και αλληλέγγυών τους.

Σε άλλο περιστατικό, στο νότιο Τελ Αβίβ,
ένας ισραηλινός άντρας έχασε τη ζωή του και 17 άτομα τραυματίστηκαν όταν ένας 22χρονος Άραβοϊσραηλινός οδήγησε το φορτηγό του κατά πεζών σε κεντρικό δρόμο. Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Πυρά του Ναυτικού κατά μαλαισιανού σκάφους

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό έριξε προειδοποιητικά πυρά στο σημείο που έπλεε πλοίο από τη Μαλαισία, το οποίο μετέφερε οικοδομικά υλικά στη Γάζα, αναγκάζοντας το να στραφεί προς τα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, ανακοίνωσε η οργάνωση που έχει ναυλώσει το πλοίο.

«Το MV Finch, που μεταφέρει σωλήνες στη Γάζα, ήταν στόχος προειδοποιητικών πυρών των ισραηλινών δυνάμεων ενώ βρισκόταν στην παλαιστινιακή ζώνη ασφαλείας|, δήλωσε ο Σαμσούλ Αζχάρ από το ιδρυμα Perdana Global Peace. «Το πλοίο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, 30 ναυτικά μίλια από την Γάζα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ε.Ε. καλεί το Ισραήλ να πάψει την εκδίωξη Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, η ΕΕ κάλεσε επίσημα την Κυριακή την Ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική εκδίωξης των Παλαιστινίων από τις εστίες τους, καθώς και την καταστροφή των οικισμών τους. Η δήλωση της Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ήρθε μετά από τη συνάντηση της Αναπληρωτού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Βαλερί Άμος, με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς και την Γκεοργκίεβα.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν περιηγηθεί νωρίτερα σε περιοχές τόσο στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όσο και στη Δυτική όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου είχαν επαφές με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής κοινότητας αλλά και απλούς πολίτες, που τους εξέθεσαν την τραγική θέση στην οποία τους έχει φέρει η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ, να κατεδαφίσει τους Παλαιστινιακούς οικισμούς και να μετακινήσει τους κατοίκους τους στα Παλαιστινιακά εδάφη.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη από το δράμα των απλών Παλαιστίνιων και των οικογενειών τους, τους οποίους συνάντησα στην περιοχή Γ’ της Δυτικής όχθης και στην Ανατολική Ιερουσαλημ» δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά ζουν υπό τη διαρκή απειλή της παρενόχλησης, έξωσης και διακοπής της συνέχειας της ζωής τους. Τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Κάθε ενέργεια που οδηγεί σε εξαναγκαστική μετακίνησει πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε η Επίτροπος.

«Αυτό το θέμα, παράλληλα με τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση αλλά και την κυκλοφορία, που επιβάλλονται από την κατοχική δύναμη, έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να στερούνται του δικαιώματος για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Στερούνται του δικαιώματος να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια» προσέθεσε η Γκεοργκίεβα.

Οι δύο αξιωματούχοι πραγματοποιούν τετραήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβούν στη Λωρίδα της Γάζας και την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ισραήλ.

Αποδέσμευση πόρων της Παλαιστινιακής Αρχής

Οι ισραηλινές αρχές αποδεσμεύουν κεφάλαια της Παλαιστινιακής Αρχής που είχε ανακοινώσει πως δεσμέυει, την επομένη της συμφωνίας συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν.

«Αποδεσμεύσαμε τα κεφάλαια αυτά γιατί μπορέσαμε να επαληθεύσουμε πως δεν είναι σε ισχύ η συμφωνία Φατάχ-Χαμάς και πως συνεχίζεται η συνεργασία (Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής) στον τομέα της ασφάλειας», επισήμανε ο Γιααλόν μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Το Ισραήλ διέκοψε στις αρχές του μήνα τη μηνιαία μεταφορά προς την Παλαιστινιακή Αρχή 60 εκατομμυρίων ευρώ που κρατούνται ως φόροι στα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω των ισραηλινών λιμανιών και αεροδρομίων και προορίζονται για τους Παλαιστίνιους.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς είχε δηλώσει πως το μέτρο αυτό, το οποίο επέκρινε η διεθνής κοινοτητα, ελήφθη για να μην καταλήξουν τα χρήματα αυτά σε ένα “κοινό ταμείο” που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Χαμάς για να χρηματοδοτήση “τρομοκρατικές ενέργειες”.