Τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Μισράτα ανέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί, όπως υποστηρίζούν οι ίδιοι, απωθώντας τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι 40 χλμ έξω από την πόλη, με την βοήθεια και των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις του Καντάφι, από την πλευρά τους, εξαπολύουν επιθέσεις με όλμους πολιορκώντας εκ νέου τη Μισράτα. Την ίδια στιγμή, μαχητικό αεροσκάφος F-16 που μετείχε στις επιχειρήσεις στη Λιβύη συνετρίβη την ώρα της προσγείωσής του σε βάση στη Σικελία. Παράλληλα, στη Λιβύη αναμένεται να φτάσει επιτροπή του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσει τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ads

Παρά τη νίκη που σημείωσαν στη Μισράτα οι αντικαθεστωτικοί, οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να πολιορκούν την πόλη από ανατολικά, νότια και δυτικά. Μόνος ανοιχτός δρόμος για ανεφοδιασμό της πόλης είναι το λιμάνι. Βλήματα όλμων από τις δυνάμεις του Καντάφι πέφτουν ακατάπαυστα στην πόλη. «Επιτέθηκαν στην περιοχή Άμπου Ρουία, στη δυτική Μιζουράτα. Πραγματοποίησαν έναν σφοδρό βομβαρδισμό, χρησιμοποιώντας βλήματα όλμου», ανέφερε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο οποίος κατονομάστηκε ως Σαφιεντίν.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της νύχτας, εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους καθεστωτικούς, βοηθώντας τους εξεγερμένους να καταλάβουν το λιμάνι, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της αντίστασης στην πόλη.

Σημειώνεται πως στη Μισράτα παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 1300 πρόσφυγες κυρίως από το Νίγηρα, αλλά και από το Τσαντ, τη Γκάνα και το Σουδάν. Πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να καταπλεύσουν στο λιμάνι της πόλης για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να διαφύγουν.

Ads

Συγκρούσεις σημειώνονται και στη μεθόριο της Λιβύης με την Τυνησία κοντά στο πέρασμα της Ντεχίμπα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών από την περασμένη Πέμπτη. «Πολλά πυρά ακούστηκαν στη ζώνη που βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών», αναφέρει μαρτυρία, ενώ στρατιωτική πηγή των Δυτικών ανακοίνωσε ότι υπάρχει «μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων» του Καντάφι στην περιοχή.

Στην πόλη Ζιντάν, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τρίπολης, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Τα πυρά των καθεστωτικών έπληξαν και το νοσοκομείο της πόλης. Σημειώνεται πως χθες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν την Ζιντάν, κατευθυνόμενες προς την Τυνησία.

Εν τω μεταξύ, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 που μετείχε στις επιχειρήσεις στη Λιβύη συνετρίβη την ώρα της προσγείωσής του σε βάση στη Σικελία, στην Ιταλία. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο πιλότος χρησιμοποίησε έγκαιρα το σύστημα εκτίναξης. Το αεροπλάνο φέρεται να ανήκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Τζιν Κρετζ, δήλωσε πως η χώρα του θεωρεί ότι το εδρεύον στη Βεγγάζη Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της λιβυκής αντιπολίτευσης, είναι ένα πολιτικό Σώμα που αξίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα αναγνωρίσουν επίσημα το Σώμα αυτό.

Σημειώνεται πως σήμερα η Αφρικανική Ένωση ζήτησε με ανακοίνωσή της να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο υψηλόβαθμους λίβυους αξιωματούχους, έπειτα από ένα βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ που κατέστρεψε το γραφείο του Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα. ανακοίνωσε την αποδέσμευση μη στρατιωτικής επείγουσας βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει οχήματα, βυτιοφόρα, ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κιάλια και ασυρμάτους.