Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντεζ υποστηρίζει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν του έχουν επιτρέψει να συναντηθεί ιδιωτικά με το φερόμενο ως δράστη των διαρροών απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στο WikiLeaks. Ο Χουάν Μέντεζ δήλωσε ότι νιώθει «απογοητευμένος από τις υπεκφυγές» των Αμερικανικών αξιωματούχων κατόπιν αιτήματός του να επισκεφθεί τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ χωρίς την παρουσία τρίτων.

Ads

Ο Μάνινγκ κρατείται σε στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια από το Μάιο του 2010 εν όψει τις δίκης του για τη διαρροή 720.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ όταν υπηρετούσε στο Ιράκ. Οι δικηγόροι του Μάνινγκ ισχυρίζονται ότι έχει πέσει θύμα κακομεταχείρισης στη φυλακή.

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν είναι δεκτική σε μία εμπιστευτική συνάντηση με τον κ. Μάνινγκ» όπως ανέφερε ο Μέντεζ σε ανακοίνωσή του, υπονοώντας ότι οι αρχές του επιτρέπουν να τον δει μόνο παρουσία αξιωματούχων. Ο Μέντεζ ισχυρίζεται ότι αν η συνάντηση γίνει παρουσία τρίτων δεν θα μπορέσει να εξακριβώσει αν ο κρατούμενος έχει πέσει θύμα κακομεταχείρισης.