Σε συνέντευξή του στην γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως«οι Έλληνες έχουν για τα καλά κατανοήσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχουμε κοινωνικό πόλεμο». «Απαιτείται να οικοδομηθεί μία παγκόσμια νέου τύπου διακυβέρνηση και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτό το νέο κόσμο» δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ads

Ερωτώμενος ο υπουργός Οικονομικών για το «αν τα 110 δισ. επαρκούν, εάν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2012 και για το εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα μπορέσει να αγοράσει κρατικούς τίτλους» ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε : «Τα 110 δισ., σίγουρα αρκούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας το 2011. Την προσεχή χρονιά αναμένεται να έχουμε ισότιμη πρόσβαση στις αγορές. Θα χρειαστούμε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24 έως 25 δισ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης. Θα αντλήσουμε τα υπόλοιπα από τις αγορές. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες που έχουμε εφαρμόσει πρόκειται να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στις αγορές ομολογιακών τίτλων μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ει δυνατόν προς το τέλος του έτους ή κατά τη διάρκεια του 2012».

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έχει ήδη ξεκινήσει» υποστήριξε ο υπουργός, «με γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου διάρκειας τριών και έξι μηνών». Οσον αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι «το Ταμείο δεν αποτελεί τη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Η λύση είναι το εκ νέου άνοιγμα των κεφαλαιαγορών για την Ελληνική Δημοκρατία».

Επίσης ανέλυσε την στρατηγική της χώρας σε 3 σημεία: «να επιτύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, στο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε την οικονομική ανάκαμψη και φυσικά, στο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων μετοχών ακινήτων ύψους 50 δισ. ευρώ».

Ads

Για τις αποκρατικοποιήσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το σχέδιο διαρκεί πέντε χρόνια και περιλαμβάνει προσδιορισμένους στόχους χρόνο με το χρόνο, καθώς και διαδικασίες καθορισμού των πραγματικών τιμών. Τόνισε δε ότι το 2012, το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων θα αποφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το «δύσκολο» δρόμο της Ελλάδας «μαραθώνιο» αλλά φάνηκε αισιόδοξος: «Από το τέλος του 2011 θα επανέλθει η ανάπτυξη. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του. Η υποχώρηση θα είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το 2011 θα έχουμε ακόμη μια πτώση του ΑΕΠ αντίστοιχη της τάξης του 3%. Το 2012, αντιθέτως, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 1% έως 2%. Το επόμενο έτος θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και το 2013 η αύξηση θα επανέλθει με υψηλά ποσοστά, πολύ σημαντικότερα».

Τέλος ο υπουργός Οικονομίας τόνισε: «Οι δύσκολες επιλογές πρέπει να λαμβάνονται με αίσθημα δικαιοσύνης. Δεν φοβάμαι κοινωνική έκρηξη. Θα υπάρχουν κι άλλες κοινωνικές αντιδράσεις, για παράδειγμα ενέργειες για τη μη πληρωμή των διοδίων ή άλλες. Και καταλήγει: “Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι μαζικές και αντιπροσωπευτικές της άποψης που έχει ο κόσμος. Δεν υπάρχει κοινωνικός πόλεμος στην Ελλάδα. Πολλά ΜΜΕ δεν το έχουν καταλάβει ακόμη».

Χ. Παμπούκης: «Δημιουργείται μια νέα Ελλάδα»

Η πρόοδος στην ελληνική οικονομία δεν είναι θέμα στιγμής, είναι μία σημαντική ενδιάμεση περίοδος, κατά την οποία η Ελλάδα αναμένει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 11/3, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

«Το Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, το οποίο άλλωστε γίνεται σε μία συμβολική ημερομηνία, εορτή απελευθέρωσης, αναμένεται να απελευθερώσει τις νέες δυνάμεις της Ευρώπης απέναντι στις αγορές και να περάσουμε από την οικονομική παγκοσμιοποίηση στην πολιτική ενοποίηση. Απαιτείται να οικοδομηθεί μία παγκόσμια νέου τύπου διακυβέρνηση και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτό το νέο κόσμο», ανέφερε ο κ. Παμπούκης.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας είναι ήδη πολύ καλές, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει τη δυνατότητα να γίνουν ακόμη καλύτερες, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

«Στη νέα εποχή που ζούμε, Ελλάδα και Κύπρος μπορούν μαζί, καλύτερα, όχι μόνο προς την κατεύθυνση των Βαλκανίων, παρά ευρύτερα. Η κρίση θέλει δημιουργικότητα και φαντασία», τόνισε.

Αναφορικά με τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών με το Ισραήλ (μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από Κύπρο και Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και υπόλοιπη Ευρώπη), ο υπουργός είπε ότι ο χώρος έχει πράγματι πολύ μεγάλη σημασία και πρόσθεσε: «Στην περιοχή της Αν. Μεσογείου διεξάγονται έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις και τίθενται διάφορα σενάρια. Είναι γεγονός ότι η περιοχή έχει ήδη αποκτήσει μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάζεται ο σχηματισμός νέων συνεργασιών. Ζούμε σε μία νέα, πολύ κρίσιμη εποχή. Αποφεύγοντας να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συζητήσεις που είχε στην Κύπρο σε αυτό το θέμα, επισήμανε πως είναι δεδομένο ότι τα πράγματα πρέπει να αποκτήσουν μία σχετική ωριμότητα και στο παρόν χρονικό σημείο δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες».