Δίχως μεταβολή θα συνεχιστεί η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, ενώ πρόσθεσε ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 1%. Οι ανακοινώσεις Τρισέ προκάλεσαν απογοήτευση στις αγορές, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για νέα έκτακτα μέτρα στις αγορές ομολόγων, ενώ αντίθετα ανακοινώθηκε η συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ads

Όπως εξήγησε ο Τρισέ το επιτόκιο παραμένει σταθερό δεδομένου ότι οι πιέσεις στο επίπεδο των τιμών παραμένουν ήπιες και κοντά στο επίπεδο του 2%, αν και παράλληλα έκανε λόγο για «αβεβαιότητα» στην εξέλιξη του μεγέθους αυτού. Ειδικότερα, ο Τρισέ, επικαλούμενος τη Eurostat, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,9% το Νοέμβριο.

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα συνεχιστεί η αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος με το παρόν επιτόκιο, «για όσο χρειαστεί» και πάντως έως τις 12 Απριλίου του 2011, όπως και των μηνιαίων και τριμηνιαίων δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης που λήγουν στις 26 Ιανουαρίου, στις 23 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου. Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Παράλληλα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν «μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εξυγίανση των οικονομιών τους, εφόσον αντιμετωπίζουν είτε δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε μειωμένη ανταγωνιστικότητα».

Ads

«Από την θέσπιση του ευρώ έως σήμερα παραδώσαμε ό,τι υποσχεθήκαμε βάσει των καταστατικών μας δεσμεύσεων και είμαστε αξιόπιστοι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σταθερότητα τιμών στους κατοίκους της Ευρωζώνης», κατέληξε.

Απογοητευτική ήταν η αντίδραση των αγορών μετά τις ανακοινώσεις Τρισέ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,4%,ενώ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο CAC 40 Παρισιού κατά 0,2%, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχώρησε κατά 0,2% και ο δείκτης IBEX 35 της Ισπανίας κατά 0,4%.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο S&P EURO INDEX καταγράφει απώλειες 0,48% στις 1.122,14 μονάδες, ενώ ο MSCI EURO βρίσκεται επίσης «στο κόκκινο» σημειώνοντας πτώση 0,51% στις 834,71 μονάδες. Και οι δύο δείκτες έκαναν βουτιά στις 4.00 μ.μ. περίπου όπου ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Αρνητικό πρόσημο έχει και η μεταβολή του ευρώ έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλειες 0,35% λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Τρισέ, υποχωρώντας στα 1,3093 δολάρια/ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ράινερ Μπρίντερλε τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και προειδοποίησε να μην υποταγεί η ΕΚΤ στην υπηρεσία των πολιτικών ηγεσιών. Η εν λόγω τοποθέτηση του Μπρίντερλε έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν για διεύρυνση των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Στους επικριτές της πρακτικής αυτής της ΕΚΤ ανήκει και ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Άξελ Βέμπερ.